DEZVĂLUIRE: Cum se concentrează puterea economică mondială „în mâinile” a 147 de companii

[block]1[/block]

– În timp ce protestele împotriva puterilor financiare străbat lumea, ştiinţa confirmă cea mai mare temere a protestatarilor.

Prezentată de NewScientist, o analiză a relaţiilor între 43.000 de coorporaţii transnaţionale a identificat un grup relativ mic de companii, în principal bănci, cu putere disproporţionată asupra economiei globale.
Presupunerile studiului au atras critici, dar analiştii sistemului complex spun că este un efort unic de a descâlci controlul în economia globală. Aceştia mai spun că pot ajuta la identificarea modalităţilor de a face capitalismul global mai stabil.

Ideea potrivit căreia doar câţiva bancheri controlează o mare parte din economia globală nu pare a fi o noutate pentru mişcarea „ Occupy Wall Street” din New York şi pentru protestatarii de oriunde din altă parte.

Însă studiul, realizat de un trio de teoreticieni ai sistemelor complexe de la Institutul de Tehnologie Federal Elveţian din Zurich, este primul care merge dincolo de teoria conspiraţiilor, încercând să identifice în mod empiric o astfel de reţea de putere.
Aceştia au combinat matematica utilizată la modelarea sistemelor naturale cu date corporative complete pentru a evidenţia modul de distribuţie a proprietăţii în rândul corporaţiilor transnaţionale ale lumii (TNCs).

Studii anterioare au descoperit că un număr mic de astfel de corporaţii deţin segmente mari din economia lumii, dar au inclus doar un număr limitat de societăţi şi au omis proprietatea indirectă, astfel că efectele asupra economiei globale nu s-au putut observa în mod clar.

Echipa din Zurich a analizat o bază de date ce cuprindea 37 de milioane de companii şi investitori din lumea întreagă, apoi au extras toate cele 43.060 de TNC, precum şi proprietatea cotelor-parte care le leagă între ele.

Apoi au construit un model pentru a afla care companii le controlează pe altele, prin reţelele de deţinere de acţiuni, cuplate cu veniturile de funcţionare a fiecărei companii în parte.

Toată această activitate a dezvăluit un nucleu de 1318 de companii cu proprietăţi interconectate (foto – punctele galbene). Fiecare din cele 1318 au avut legături cu două sau mai multe companii, şi în medie erau conectate cu 20.

Cu toate că reprezentau 20% din veniturile de funcţionare globală, cei 1318 de „actori” se pare că deţineau în mod colectiv prin intermediul acţiunilor lor majoritatea firmelor de producţie din lume, „adevărata” economie, ceea ce reprezenta 60% din veniturile globale.

Când echipa a descâlcit şi mai mult reţeau de proprietate, a descoperit că mare parte din ea ducea către o „super-entitate” de 147 de companii şi mai bine interconectate (foto – punctele roşii), iar tot ceea ce aveau în proprietate era deţinut de către alţi membri ai acestei super-entităţi. Această super-entitate de companii controlează 40% din bogăţia totală a reţelei.

„Aşadar mai puţin de 1% dintre companii erau capabile să controleze 40% din întreaga reţea”, spune un membru al echipei de la Zurich.

Topul 20 al acestor companii includ Barclays Bank, JPMorgan Chase & Co, şi The Goldman Sachs Group.

John Driffill de la Universitatea din Londra, un expert în macroeconomie, spune că valoarea acestei analize nu este doar aceea de a vedea dacă un număr mic de persoane controlează economia globală, ci mai degrabă perspectivele lor în ceea ce priveste stabilitatea economică.

Concentrarea puterii nu e bună sau rea în esenţa ei, spune echipa de cercetători, dar interconexiunile strânse ale nucleului pot fi periculoase. Aşa cum a învăţat lumea în 2008, asemenea reţele sunt instabile.
James Glattfelder spune că „dacă o companie suferă un necaz, acest lucru se propagă”.

Yaneer Bar-Yam, şeful de la NECSI (New England Complex Systems Institute) spune că, prin identificarea arhitecturii puterii economice globale, analiza poate ajuta la stabilitatea acesteia. Prin descoperirea aspectelor vulnerabile ale sistemului, economiştii pot sugera măsuri de prevenire a extinderii viitoarelor colapsuri în întreaga economie. Bar-Yam spune că analiza sugerează o singură soluţie posibilă: firmele ar trebui taxate pentru interconectivitate în exces pentru a descuraja acest risc.

 

Top 50 din cele 147 de companii interconectate care formează „super-entitatea”economică

1. Barclays plc
2. Capital Group Companies Inc
3. FMR Corporation
4. AXA
5. State Street Corporation
6. JP Morgan Chase & Co
7. Legal & General Group plc
8. Vanguard Group Inc
9. UBS AG
10. Merrill Lynch & Co Inc
11. Wellington Management Co LLP
12. Deutsche Bank AG
13. Franklin Resources Inc
14. Credit Suisse Group
15. Walton Enterprises LLC
16. Bank of New York Mellon Corp
17. Natixis
18. Goldman Sachs Group Inc
19. T Rowe Price Group Inc
20. Legg Mason Inc
21. Morgan Stanley
22. Mitsubishi UFJ Financial Group Inc
23. Northern Trust Corporation
24. Société Générale
25. Bank of America Corporation
26. Lloyds TSB Group plc
27. Invesco plc
28. Allianz SE 29. TIAA
30. Old Mutual Public Limited Company
31. Aviva plc
32. Schroders plc
33. Dodge & Cox
34. Lehman Brothers Holdings Inc*
35. Sun Life Financial Inc
36. Standard Life plc
37. CNCE
38. Nomura Holdings Inc
39. The Depository Trust Company
40. Massachusetts Mutual Life Insurance
41. ING Groep NV
42. Brandes Investment Partners LP
43. Unicredito Italiano SPA
44. Deposit Insurance Corporation of Japan
45. Vereniging Aegon
46. BNP Paribas
47. Affiliated Managers Group Inc
48. Resona Holdings Inc
49. Capital Group International Inc
50. China Petrochemical Group Company

* Lehman încă exista în bazele de date cu companii, care au fost utilizate în analiză

Citește și
2 Comentarii
 1. teofil spune

  CINE PRODUCE BANII, DETINE PUTEREA /
  CINE DETINE PUTEREA, STABILESTE ADEVARUL /
  CINE STABILESTE ADEVARUL, CONTROLEAZA TRECUTUL/
  CINE CONTROLEAZA TRECUTUL, DETERMINA VIITORUL /
  CINE DETERMINA VIITORUL, PRODUCE BANII/
  Who makes the MONEY, has the POWER/
  Who has the POWER, establishes the TRUTH/
  Who establishes the TRUTH, controls the PAST/
  Who controls the PAST, determines the FUTURE/
  Who determines the FUTURE, makes the MONEY/

 2. liviu spune

  Care e nationalitatea patronilor?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.