EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,20 RON
(-0.1%)
GBP
5,45 RON
(-0.57%)
CHF
4,18 RON
(-0.04%)
AUD
2,99 RON
(+0.31%)
CAD
3,16 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(-0.07%)
RUB
0,06 RON
(-0.16%)
ZAR
0,30 RON
(+0.02%)
BRL
1,13 RON
(-0.39%)
CNY
0,62 RON
(-0.16%)
INR
0,06 RON
(-0.21%)

Emil Boc: Cea mai importantă lecţie a crizei – fără promisiuni electorale nerealiste pentru 2012

0
Cea mai importantă lecţie a crizei învăţată de PDL este fără promisiuni electorale nerealiste pentru 2012, a declarat, joi (20 octombrie) , la Sibiu, premierul Emil Boc.

”Criza economică a determinat întreaga clasă politică să îşi reevalueze toate susţinerile. Şi cea mai importantă susţinere pe care o avem acum este că nu se mai spun decât acele lucruri care au corespondent în economie. Aceasta este cea mai importantă lecţie a crizei”, a recunoscut premierul.

Potrivit acestuia, România este avantajată faţă de alte ţări europene în prezent, pentru că a reuşit să aibă o stabilitate macroeconomică, dar a avertizat că poate exista pericolul de a ajunge în situaţia Greciei.

Economic, premierul Boc recomandă prudenţă pentru anul viitor şi atrage atenţia că România are un nivel de îndatorare publică în PIB foarte mic, însă costul dobânzilor creşte lunar, pe piaţa europeană.

”România are o situaţie uşor avantajoasă faţă de alte ţări din UE, pentru că avem o stabilitate macroeconomică. Dar suntem dependenţi de ce se întâmplă în Europa. Costul dobânzilor creşte de la o lună la alta, fără să se întâmple nimic negativ în România prin faptul că Europa şi mai ales această zonă este supusă unor turbulenţe economice, creşte costul de îndatorare a ţării, deşi România are un nivel al datoriei publice în PIB foarte mic.

Doar trei ţări au o datorie în PIB mai mică decât România. Dar să nu uităm că avem un deficit de 4,4% anul acesta, care trebuie finanţat, la care se adaugă datoriile din trecut ale ţării, care trebuie să fie plătite”, a explicat Emil Boc.

Şeful Executivului a avertizat deja că România va avea o creştere economică şi un deficit bugetar mai mici, faţă de cele estimate, tocmai din cauza problemelor economice la nivel european.

„Din nefericire prognozele economice se înrăutăţesc şi în UE. Inevitabil asta va afecta şi România, creşterea economică nu va mai fi de 3,5 – 4%, cum ne aşteptam în primăvara acestui an, ci va fi mult mai mică şi deficitul bugetar va fi sub 3% cu mult. România are de făcut două lucruri: să nu dea înapoi de la reforme, să nu cadă într-o patimă populistă în 2012”, a declarat premierul.

Şeful Executivului a fost prezent joi, la inaugurarea şantierului Sibiu – Nădlac, împreună cu ministrul Transporturilor, Anca Boagiu.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.