Guvernul ungar a aprobat noul cod al muncii

Guvernul ungar a aprobat noul proiect de cod al muncii, care urmăreşte să susţină competitivitatea Ungariei şi întreprinderile mici şi mijlocii, a declarat joi la o conferinţă de presă la Budapesta purtătorul de cuvânt al executivului, Andras Giro-Szasz, transmite MTI.

Conţinutul acestui proiect corespunde în proporţie de 99% cu varianta convenită în ultimele săptămâni de tratative, iar în ce priveşte restul de 1% mai există diferenţe de opinie în legătură cu regulile de organizare a sindicatelor, a precizat Sandor Czomba, secretar de stat în Ministerul Economiei.

Noul cod al muncii va contribui la crearea a 1 milion de locuri de muncă până în 2020, a menţionat secretarul de stat.

Acesta va menţine concediul de bază de 20 de zile plus cele 10 zile suplimentare, dar numărul zilelor libere pe care şi le pot lua angajaţii va creşte de la cinci la şapte.

Potrivit noului cod, angajaţii vor putea cere efectuarea a 14 zile de concediu succesiv.

Totodată, angajaţii cărora le mai rămân mai puţin de cinci ani până la pensie vor putea fi disponibilizaţi doar în cazul unei nerespectări grave a îndatoririlor de serviciu, intenţionate sau din neglijenţă. Conform legislaţiei încă în vigoare, membrii acestei categorii de salariaţi pot fi concediaţi în ‘cazuri cu justificări speciale’, inclusiv în cazul disponibilizărilor în masă.

Între alte prevederi, proiectul permite maximum 250 de ore suplimentare pe an per salariat, de la 200 în prezent sau maximum 300 dacă o permite contractul colectiv de muncă.

În acelaşi timp, angajatorilor li se va interzice să monitorizeze viaţa personală a angajaţilor lor, de exemplu prin solicitarea unui test de sarcină, conform noului proiect citat de MTI.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.