EUR
4,76 RON
(+0.1%)
USD
4,20 RON
(+0.11%)
GBP
5,55 RON
(+0.19%)
CHF
4,23 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(-0.16%)
CAD
3,13 RON
(-0.01%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,07 RON
(-0.65%)
ZAR
0,29 RON
(-0.98%)
BRL
1,09 RON
(-1.08%)
CNY
0,63 RON
(+0.01%)
INR
0,06 RON
(-0.28%)

Imagini incredibile arată cum tehnologia umană a pus stăpânire pe planetă

0

– Aceste fâşii argintii care se întind pe globul pământesc şi creează o „pânză de păianjen” strălucitoare arată modelul extinderii noastre globale. Imaginile incredibile, prezentate de Daily Mail, sunt rezultatul a 13 ani de muncă devotată a antropologului canadian Felix Pharand.

Acesta a lucrat 13 ani la realizarea hărţii lumii actuale, aşa cum se prezintă ea în urma tehnologizării globale. A rezultat o strălucitoare pânză de păianjen, reprezentând poziţionarea pe harta lumii a întregii infrastructuri: drumuri, trasee aeriene, cabluri de telecomunicaţii, inclusiv cele subterane ori subacvatice.

Folosind un calculator obişnuit, Pharand a introdus date de la agenţii precum Agenţia de Inteligenţă Geospaţială şi Administrare Atmosferică pentru a realiza ilustraţii exacte  a modului în care oamenii „au cotropit” planeta. Acesta a suprapus datele peste imagini ale oraşelor Terrei luminate în timpul nopţii.

Pharand susţine că 3% din suprafaţa planetei noastre este sub asfalt, o zonă de mărimea Indiei.

„Imaginile arată câteva feţe ale activităţilor umane la nivel global – spune Felix Pharand. Putem vedea totul, de la drumuri pavate sau nepavate, nivel de poluare, căi ferate, linii de înaltă tensiune… ne este indicat nivelul de extindere al civilizaţiei noastre şi modul în care am modificat planeta. Aceste imagini sunt o unealtă pentru a sensibiliza.

Lumea, la început de secol 21 este rezultatul a ceea ce numim Marea Accelerare, adică cea mai rapidă transformare a relaţiei om-natură din întreaga istorie. Rămâne de văzut cum va arăta ea la sfârşitul acestui secol, atunci când populaţia globală este estimată să ajungă la 15,8 miliarde de oameni. „Cred că avem o datorie morală de a rămâne optimişti în sufeltele noastre”, a adăugat acesta.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.