Ioan Oltean (PDL): Pensiile nu se vor diminua şi nu se vor impozita în 2012; opoziţia este iresponsabilă

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a dat asigurări vineri că pensiile nu vor fi diminuate sau impozitate în anul 2012 şi a acuzat opoziţia că este ”iresponsabilă”, deoarece induce în rândul populaţiei teama zilei de mâine.

„Nu există niciun fel de teamă în ce priveşte diminuarea sau impozitarea pensiilor, cum încearcă diverşi specialişti ai opoziţiei să acrediteze sau să inducă în opinia publică această concluzie. Pensiile nu se vor diminua în anul 2012, pensiile nu se vor impozita în anul 2012. Guvernul analizează, în funcţie de mersul economiei, posibilitatea indexării pensiilor anul viitor şi a majorării acestora în raport cu prevederile legii speciale, dar nu o poate spune cu certitudine în acest moment, pentru că nu are toate datele la îndemână”, a spus Oltean, într-o conferinţă de presă.

Acesta consideră că singura preocuparea a opoziţiei este să inducă în rândul oamenilor, în special al segmentelor defavorizate, teama zilei de mâine, motiv pentru care acuză PSD şi PNL că sunt „iresponsabile” şi „rupte de realităţile din România”.

„Criticăm în mod vehement atitudinea opoziţiei iresponsabile, care are o singură preocupare, aceea de a induce în opinia publică românească şi mai ales în segmentele defavorizate teama zilei de mâine. Avem o opoziţie iresponsabilă, lipsită de conştiinţa naţiunii, o opoziţie care este ruptă de realităţile din România. De aceea, personal, nu pot decât să critic şi să mă delimitez şi noi să ne delimităm de orice fel de atitudine, de poziţie a opoziţiei de genul celor pe care le-am arătat”, a precizat Oltean.

Ioan Oltean spune că Guvernul aşteaptă, până pe 24 octombrie, prognoza europeană privind creşterea economică şi deficitul financiar şi, în funcţie de aceasta, va încorpora în legea bugetului de stat o creştere a pensiilor sau menţinerea lor în forma actuală.

Oltean recunoaşte că PDL îşi doreşte o majorare a pensiilor şi salariilor pentru anul 2012, dar spune că o măsură „cu strict caracter electoral” ar putea dezechilibra stabilitatea economică a ţării.

„Nu vrem să fim Mafalde româneşti, haideţi să vedem care vor fi realităţile. Nu ascund şi nimeni de la Putere nu ascunde dorinţa noastră de a majora pensiile şi salariile. În privinţa aceasta, să nu vă îndoiţi nicio clipă că nu avem această dorinţă, dar responsabilitatea noastră este mai mare decât dorinţa, pentru că preferăm să menţinem o stare de echilibru şi să continuăm cu acea stare de echilibru şi de stabilitate, decât printr-o măsură cu strict caracter electoral să dezechilibrăm şi să intrăm într-o criză care să poată fi mai greu stăpânită”, a spus Oltean.

Secretarul general al PDL a dat asigurări că legea bugetului de stat pe 2012 este deja finalizată, cu excepţia indicatorilor europeni care ar trebui să fie făcuţi cunoscuţi în câteva zile.

„Vă asigur că legea (bugetului de stat – n.r.) este finalizată, legea este redactată de către Guvern. Ea n-a putut fi înaintată Parlamentului pentru că doi parametri extrem de importanţi – şi e vorba de creşterea economică şi deficitul financiar – n-au putut fi stabiliţi, deoarece aceştia se negociază. Deficitul financiar se negociază cu reprezentanţii FMI şi cu Uniunea Europeană, iar creşterea economică se hotărăşte la nivelul UE pentru fiecare stat”, a explicat Oltean.

Potrivit lui Ioan Oltean, legea bugetului pe 2012 ar putea ajunge în Parlament până la data de 1 noiembrie şi să fie votată în decembrie, înainte ca deputaţii şi senatorii să plece în vacanţa de iarnă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.