EUR
4,76 RON
(-0.15%)
USD
4,19 RON
(+0.03%)
GBP
5,46 RON
(-0.24%)
CHF
4,19 RON
(-0.26%)
AUD
3,00 RON
(-0.44%)
CAD
3,18 RON
(-0.63%)
BGN
2,43 RON
(-0.12%)
RUB
0,06 RON
(-0.62%)
ZAR
0,30 RON
(-0.56%)
BRL
1,13 RON
(+0.12%)
CNY
0,62 RON
(-0.57%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

Iulian Iancu (PSD): Guvernul ar putea să reglementeze preţul carburantului la pompă, dar refuză să o facă

0
Preşedintele Comisiei pentru industrii de la Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, (PSD) a declarat vineri că guvernul ar putea interveni pentru reglementarea preţurilor carburanţilor, dar refuză să o facă pentru că are de câştigat la bugetul de stat „mai bine de 50%” din constul fiecărui litru de carburant.

„Este de neînţeles că, indiferent de cursul preţului pe barilul de petrol, la noi preţul la pompă al carburaţilor creşte, din moment ce există o prevedere legală, există cadru legislativ, iar guvernul, pe o perioadă limitată, poate interveni şi poate fixa un nivel maxim şi minim al preţului la pompă peste care poate orice operator să meargă, dar va fi impozitat diferenţiat.

Pot să practice ce preţ vor, pot să meargă şi la 10 lei, dar peste limita maximă impozitul trebuie să fie de 80%, sub limita minimă poate să i se acorde dimpotrivă un discount de 30%”, a spus Iancu, la Biroul Executiv Central al organizaţiei pensionarilor din PSD.

El a adăugat că o astfel de lege se află în dezbatere în Parlament, dar, din păcate, există „o complicitate şi o stare de acceptare” din partea executivului, pentru că fiecare litru de benzină şi motorină este purtător de accize la bugetul de stat, din fiecare litru se colectează „mai bine de 50%”, la buget.

„Prin urmare, este un fel de acceptare a unei taxe directe, nedeclarată de guvern, iar guvernul încearcă să sugereze că doar piaţa este cea care reglează preţurile, deci să nu ducem un război cu preţurile, să ducem un război cu veniturile”, a mai comentat social-democratul.

Iancu a mai spus că operatorii pot explica majoriările de preţ la pompă, cu toate că preţul petrolului scade, prin diferenţa de curs la dolar, diferenţa de curs şi creşterea accizei, valoarea luată la 1 octombrie pentru calculul preţului aciczelor pentru tot anul.

„Pot fi parte a unui gen de explicaţie, însă pentru faptul că avem parte, indiferent de curs, de valoarea preţului pe baril, de o continuă creştere la pompă, îngrijorarea e absolut justificată”, a mai spus Iancu.
Deputatul PSD a mai spus că vom mai înregistra noi creşteri de preţuri la energie electrică şi la gaze naturale.

„Va fi cu siguranţă o nouă creştere de preţ la enegie, ea este deja declarată de Autoritatea de Reglementare şi face referire la noile tehnologii, dar în primul rând mă refer la creşterea preţului datorat utilizării în această perioadă, cu preponderenţă a centralelor care utilizează gaze naturale şi cărbune, energie mult mai scumpă decât energia hidro, care acum a înregistrat o scădere de 56 de procente.

Prin urmare, acea energie ieftină, nemaifăcând parte din coşul consumatorului ea este înlocuită cu energia cea mai scumpă, cea pe gaze naturale şi cărbune iar asta va duce la o creştere a preţurilor”, a mai spus Iancu. El a adăugat că această creştere de preţuri va fi de aproximativ 2,5% pentru consumatorul casnic.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.