Moartea lui Gaddafi: „tranziţie istorică” pentru Libia

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat joi, după anunţul privind moartea lui Muammar Gaddafi, că aceasta reprezintă un prilej pentru „o tranziţie istorică pentru Libia”, relatează AFP şi Reuters.

„În mod evident, această zi marchează o tranziţie istorică pentru Libia”, a spus el, adăugând că „drumul de parcurs pentru Libia şi poporul său va fi dificil şi plin de dificultăţi”. „A venit momentul pentru ca toţi libienii să fie solidari”, a mai spus şeful ONU.

„Să recunoaştem imediat că acesta nu este decât sfârşitul începutului”, a mai spus secretarul general al ONU, în cadrul unei conferinţe privind dezvoltarea durabilă.

„Combatanţii din cele două tabere trebuie să depună armele şi să conlucreze în pace. A venit momentul pentru reconstrucţie şi cicatrizarea rănilor, a venit momentul pentru generozitate, nu pentru răzbunare. În contextul în care autorităţile de tranziţie pregătesc drumul pentru alegeri şi iau multe măsuri pentru reconstruirea noii lor naţiuni, participarea şi pluralismul trebuie să fie priorităţi”, a subliniat Ban Ki-moon.

Secretarul general al ONU a apreciat că toţi libienii trebuie să fie în măsură să se recunoască în guvernul ţării. „Aşteptările ridicate alimentate în timpul zilelor lungi ale revoluţiei şi ale conflictului trebuie să se traducă prin şanse şi dreptate pentru toată lumea”, a spus el.

„Tocmai am vorbit cu reprezentantul special pentru Libia, Ian Martin, la Tripoli. Noua misiune a ONU în Libia este la faţa locului şi gata să ajute Libia şi poporul său pe drumul care se deschide în faţa noastră”, a conchis Ban Ki-moon.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.