EUR
4,76 RON
(-0.05%)
USD
4,20 RON
(-0.13%)
GBP
5,47 RON
(+0.13%)
CHF
4,20 RON
(-0.15%)
AUD
2,99 RON
(-0.56%)
CAD
3,18 RON
(-0.06%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,06 RON
(-0.29%)
ZAR
0,30 RON
(-0.29%)
BRL
1,12 RON
(-0.79%)
CNY
0,63 RON
(-0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.17%)

Scandalul din China pentru ignorarea fetiţei călcată de maşină: „Opriţi Indiferenţa!”

0

O fetiţă de doi ani a fost călcată de două ori cu maşina şi lăsată să zacă într-o baltă de sânge, în timp ce mai mulţi pietoni şi un motociclist au trecut pe lângă ea ignorând-o.

Cumplita scena a fost filmată de o cameră de supraveghere şi difuzată pe Internet. Guvernul a criticat aspru indiferenţa chinezilor arestând-i pe cei doi şoferi, iar „internauţii” au lansat o amplă campanie de „vânare şi găsire” a trecătorilor care au ignorat fetiţa, informează joi (20 octombrie 2011) ziarele ABC şi El Mundo.

A ajuta, sau a nu ajuta, aceasta este întrebarea. Este ceea ce se discuta zilele acestea în China după ce o copilă de doi ani a fost călcată grav cu maşina şi abandonată în plină stradă sub privirile indiferente ale trecătorilor.

S-a întâmplat la 13 octombrie, în localitatea Foshan (provincia Canton), într-o piaţă, unde micuţa Yue Yue a fost călcată mai întâi de o furgonetă şi apoi de un camion, ambii şoferi fugind de la locul accidentului.

Dar lucrul cel mai inuman este că timp de şapte minute, zeci de trecători şi un motociclist au ocolit fetiţa, care zăcea pe asfalt într-o baltă de sânge, fără să se oprească să o ajute.

Unii au ignorat-o ca şi cum nu ar fi existat, în timp ce alţii au frânat şi au privit cu curiozitate în jurul ei, înainte de a-şi continua drumul.

Doar o femeie de 58 de ani, care potrivit mas-media chineze se numeşte Chen Xianmei şi care mătura strada a decis în final să o ajute şi să strige după mama ei care lucra la un chioşc din apropiere.

În comă, fetiţă a fost transportată la spital, dar medicii nu cred că va supravieţui din cauza rănilor grave şi a timpului scurs până la acordarea îngrijirilor.

Potrivit agenţiei Xinhua, cei doi şoferi fugiţi de la locul accidentului au fost arestaţi. Difuzarea brutalelor imagini a zguduit conştiinţa chinezilor care au criticat pe Internet abandonarea valorilor morale de către o societate tot mai prosperă şi dezvoltată dar totodată, materialistă şi egoistă.

„Este o ruşine pentru China”, scrie un utilizator al reţelei de socializare Weibo care aminteşte de epoca comunistă a lui Mao Zedong, „când eram săraci dar cel puţin exista demnitate şi omenie”.

Majoritatea „forumiştilor” se întreabă cum este posibil ca aceşti trecători să fie atât de insensibili şi să nu se oprească să ajute un copil lovit în plină stradă. Răspunsul este, în opinia lor, simplu.

Pentru a evita problemele cu justiţia, majoritatea martorilor la un accident preferă să plece şi să nu se implice, chiar când acest lucru poate duce la moartea victimei.

Familia lui Yueyue a primit în total 270.000 yuani (30.600 de euro) din donaţii ale unor firme, persoane necunoscute, sau colectivităţi anonime, care au vizionat emoţionantele imagini ce au făcut înconjurul lumii. Se pare ca unul din donatori este chiar măturătoarea Chen Xianmei, singura care a ajutat fetiţa şi a vizitat-o la spital înmânând părinţilor un plic cu bani.

Între timp comunitatea informatică, sub campania „Opriţi Indiferenţa”, s-a lansat în căutarea celor 18 pietoni care au ocolit trupul însângerat al fetiţei. Scopul este de a atrage atenţia asupra acestei probleme sociale, rod, pentru mulţi, al obsesiei pentru bani care a dus al pierderea valorilor morale.

Timp de trei decenii, China a trăit cea mai mare transformare din istoria sa trecând de la comunismul atroce la capitalismul sălbatic, care a dus însă la o evidentă degenerare morală şi la o societate al cărui scop suprem este îmbogăţirea.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.