Toţi suntem Yueyue

De ce 18 persoane ar lăsa o fetiţă să moară în stradă?

– În China o fetiţă de 2 ani se pierde de mama ei şi este lovită de o maşină pe o stradă îngustă, cu un trafic intens. Şoferul este clar conştient de ceea ce a făcut, după ce a călcat-o cu roţile din faţă, dar îşi continuă drumul călcându-i trupul mic şi cu roţile din spate

În momentele următoare mai multe maşini şi diverşi pietoni trec pe lângă ea, în mod evident văzând trupul micuţei în stradă, dar şi aceştia îşi continuă drumul, scrie Psychologytoday.com. La puţin timp, fetiţa este din nou lovită de o altă maşină.

În cele şapte minute inumane care trec până când cineva îi trage trupul din stradă şi sună după ajutor, 18 persoane trec pe lângă ea, care au încetinit puţin, au privit şi apoi au mers mai departe, un motociclist chiar mergând în cerc în jurul ei, dar fără s-o ajute sau măcar să oprească.

Povestea lui Yueyue, un spectacol de groază care s-a întâmplat şi continuă să se desfăşoare în Foshan, provincia Guandong, a stârnit indignare, cercetare a sufletului şi disperare pe întreg teritoriul Chinei şi nu numai (căci povestirea accidentului şi filmul video al camerelor de supraveghere s-au răspândit în întreaga lume).

De ce s-a întâmplat acest lucru? Cum a putut să se întâmple aşa ceva? Acestea sunt întrebările pe care şi le pun chinezii pe bloguri, pe diferite pagini de Internet şi la buletinele de ştiri.

Yueyue a stat în comă, ea murind azi (21 octombrie 2011), însă medicii au spus că dacă micuţa şi-ar fi revenit ar fi fost într-o stare „de legumă” toată viaţa. Mama ei se pare că a stat lângă ea, spunându-i încontinuu aceeaşi frază: „Yueyue dă mamei tale încă o şansă să te iubească”.

De ce, într-adevăr? Şi cum? Cu toţii suntem mişcaţi de această poveste. Cine nu ar fi cutremurat dacă ar auzi o astfel de întâmplare în care o fetiţă este lăsată să moară într-un mod dureros de către atât de mulţi oameni, care ar fi putut să o ajute?

Unele „explicaţii” ies la iveală, dar ne lasă pe toţi perplecşi în loc să clarifice lucrurile:

1. Efectul clasic al spectatorului. Psihologii vestici rugaţi să comenteze asupra incidentului au portretizat acest caz ca fiind un caz clasic al „efectului spectatorului”. Martorii care ar putea să ajute nu se simt responsabili să facă ceva, presupunând că „altcineva o va face” şi că „nu e problema sa”. La fel ca ţestoasele, martorii se retrag înapoi în cochilia lor. În mod similar, psihologii ne spun, că în grupuri mari, super-eul este împins spre comiterea unor acte teribile, deoarece în modul de gândire al fiecărui făptuitor individual este setată ideea „nu am făcut-o eu – cu toţii am făcut-o – aşadar nimeni nu a făcut-o”.

Într-un articol despre Yueyue publicat pe prima pagină în New York Times se sugerează că indiferenţa faţă de nenorocul unor semeni, ca o consecinţă a sorţii, reprezintă „o caracteristică a chinezilor”.

2. Gwonxi. Acest concept este de bază în China, dar relativ nou pentru cei din vest care fac afaceri cu asiaticii. Gwonxi este ceva asemănător cu o reţea de relaţii personale şi poate fi tradusă ca „reţeaua prietenilor”.
Totuşi, conceptul de gwonxi, care implică ideea de a acţiona în interesul familiei sau al unui grup extins de prieteni, nu este limitat doar la lumea afacerilor. China este un loc imens, cu o populaţie de 1,3 miliarde de oameni. Conceptul de gwonxi este important pentru a putea face faţă într-o astfel de lume. Dar oare poate afecta într-un mod subtil şi capacitatea de a simţi compasiune pentru ceilalţi?

3. Yuyue este o fetiţă. Deşi nu este clar dacă martorii care au ales să nu o ajute pe Yueyue ştiau că este fetiţă, este foarte posibil ca aceştia să nu fi dorit să ajute o fată. În China există o preferinţă istorică pentru băieţi, instituţionalizaţi în mod virtual de către politica „un singur copil” în 1979. Pruncuciderea fetiţelor, abandonarea bebeluşilor fetiţe şi întreruperile de sarcină în funcţie de sexul copiilor sunt înfiorătoare, dar sunt fapte cunoscute ale vieţii în China.

4. Compensarea culturii. Potrivit revistei The Shanghaiist, şoferul primei maşini care a lovit-o pe Yueyue l-a sunat pe tatăl fetiţei spunându-i acestuia că nu se va preda, dar că este dispus să ofere compensaţie financiară pentru accident. Şoferul a declarat că el a realizat că îl va costa mai mult dacă opreşte şi ajută copilul decât dacă merge mai departe şi riscă urmărirea şi acuzarea penală.

În China, bunii samariteni au fost aspru penalizaţi în ultimii ani. În 2006, un bărbat a oprit să ajute o femeie în vârstă care a alunecat pe stradă, şi imediat a fost dat în judecată pentru a plăti majoritatea costurilor medicale. Judecătorul din acel caz a decis că doar cineva care ar fi comis o leziune unei alte persoane ar fi ajutat acea persoană. Poftim??? A ajuta pe cineva este un semn de vinovăţie?

În ianuarie, potrivit Washington Post, China Daily a solicitat o lege prin care bunii samariteni să nu fie traşi la răspundere şi să fie protejaţi. Până atunci, mulţi chinezi vor trăi în continuare cu teama că vor fi penalizaţi dacă întind o mână de ajutor cuiva. Nu este greu de observat că toate aceste aspecte pot afecta rezervele de altruism şi compasiune pe termen lung ale unei persoane.

„Nimeni altcineva nu a îndrăznit să o atingă”, a spus femeia care a trecut pe lângă Yueyue şi a ajutat-o pe micuţă.

5. Materialismul agresiv. Mulţi blogeri chinezi şi comentatori se tem că „foamea pentru avere” a înlocuit codurile morale, producându-se o tranziţie de la maoism la „economia de piaţă socială cu caracteristici chinezeşti” care există astăzi.

Mai mulţi experţi economici şi comentatori sociali din interiorul Chinei au văzut în tragedia lui Yueyue un punct de plecare pentru o dezbatere naţională, atenţia fiind îndreptată de la „de ce?” la „cum putem face o schimbare?”.

De ani de zile, se fac tot felul de predicţii despre China, şi aceste predicţii au creat o anumită gălăgie frenetică în ultimele luni, timp în care SUA nu reuşeşte să se resusciteze de pe urma recesiunii puternice.

Poate China va deveni, cum prezic mulţi, superputerea globală. Poate că va ceda la o bulă imobiliară. Creşterea sa poate fi inevitabilă, sau poate fi departe de a fi inevitabilă.

Totuşi, până când China nu îşi va rezolva problema cu Yueyue, şi problema mâncării otrăvitoare de câini, şi problema vopselei de pe jucării, şi celelalte probleme, există motive ca statele lumii să rămână profund neliniştite cu privire la viitorul Chinei, şi al tuturor celorlalţi.

CITITI SI

Scandalul din China pentru ignorarea fetiţei călcată de maşină: “Opriţi Indiferenţa!”

 

 

Loading...
Citește și
loading...
1 Comentariu
  1. MARIA spune

    PERSONAL CRED CA ACESTI CHINEZI ACTUALI(2011-…) AU PIERDUT NOTIUNEA UMANULUI………MI-E SCARBA DE ACEASTA NATIE SI EDE MAI MULTE ALTELE, INCLUSIV………..BANII NE-AU TRANSFORMAT IN ….GORILE……….SI GORILELE SUNT MAI…HUMANOIDE!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.