Turism ecvestru şi parapante, în Parcul Naţional Munţii Măcinului

Tot mai multe persoane sunt interesate de practicarea turismului ecvestru în Parcul Naţional Munţii Măcinului (PNMM), Administraţia Parcului sancţionându-i însă pe cei care fac curse cu motocicletele şi ATV-urile în zonă.
Directorul Administraţiei PNMM, Viorel Roşca, a declarat vineri  că în doar două luni 24 de grupuri de câte circa 20 de persoane au solicitat cei opt cai ai Administraţiei pentru a parcurge traseul din Munţii Măcinului amenajat special pentru turism ecvestru.

”Anul acesta a fost un pas înainte pentru turismul ecvestru. Pe lângă turiştii din Anglia şi Franţa, au apărut şi turiştii tulceni, dar şi cei din judeţele învecinate. Turismul ecvestru din Parcul Măcinului este deosebit prin faptul că nu se merge pe o alee unde sunt arbuşti toaletaţi, în linie dreaptă, ci se merge pe alei naturale, se ajunge pe culmi şi poţi vedea că la picioarele calului bea apă liniştită broasca ţestoasă. Aşa ceva nu întâlneşti în Anglia sau în alte ţări din Europa de Vest”, a afirmat Viorel Roşca.

El a arătat că la o distanţă de circa trei kilometri de parc se poate zbura cu parapanta şi şi-a exprimat speranţa ca cei care practică acest sport să fie interesaţi şi de vizitarea Parcului Naţional Munţii Măcinului.

Zborurile cu parapanta se pot desfăşura foarte bine pentru că există un culoar pe care se găsesc curenţi ascendenţi, astfel încât începătorii sunt în siguranţă cu acest aparat uşor de zbor. Nu au fost accidente de 16 ani acolo. Noi nu suntem însă de acord cu cei care intră în parc cu ATV-urile şi motocicletele şi fac curse. Sunt puţini, iar pe cei pe care i-am prins i-am sancţionat cu amenzi de 1.000 de lei”, a menţionat directorul Administraţiei PNMM.

Potrivit sursei citate, accesul în PNMM costă 5,5 lei, iar pentru a parcurge traseul ecvestru o persoană trebuie să plătească 11 lei, în timpul săptămânii, sau 13 lei, în zilele de sâmbătă şi duminică.

În Parcul Naţional Munţii Măcinului sunt amenajate nouă trasee turistice, unul dintre acestea fiind destinat parcurgerii cu bicicleta, dar şi şase locuri de campare, numărul turiştilor crescând constant din 2009, când se înregistrau 6.900 de vizitatori, până în 2010, când s-au înregistrat 30.000 de vizitatori.

Parcul Naţional Munţii Măcinului cuprinde peste 2.000 de specii de plante şi animale, 27 din ele neregăsindu-se în alte zone din ţară sau din lume.

Munţii Măcinului reprezintă cea mai veche formaţiune muntoasă din ţară, parcul incluzând una dintre cele mai vechi şi cunoscute arii protejate din România, Rezervaţia ştiinţifică Valea Fagilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.