EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,20 RON
(-0.1%)
GBP
5,45 RON
(-0.57%)
CHF
4,18 RON
(-0.04%)
AUD
2,99 RON
(+0.31%)
CAD
3,16 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(-0.07%)
RUB
0,06 RON
(-0.16%)
ZAR
0,30 RON
(+0.02%)
BRL
1,13 RON
(-0.39%)
CNY
0,62 RON
(-0.16%)
INR
0,06 RON
(-0.21%)

UE: 100 miliarde de euro sunt necesari pentru recapitalizarea băncilor europene

0
Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord conform căruia sunt necesare aproximativ 100 miliarde de euro (138 miliarde de dolari) pentru recapitalizarea sistemului bancar european, dar înaintea summitului de duminică rămân divergenţele privind majorarea Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF), transmite Reuters.

Oficiali UE au declarat joi, pentru Reuters, că toate cele 27 de state membre sunt acum de acord că sunt necesare aproximativ 100 miliarde de euro pentru recapitalizarea sistemului bancar, în timp ce o sursă din acest sector a apreciat că cifra este de peste 90 miliarde de euro.

În primă fază, băncilor li se va cere să vină cu capital de la investitori şi, dacă nu reuşesc, guvernele naţionale vor oferi sprijin. Numai în ultimă instanţă se va apela la Fondul European de Stabilitate Financiară pentru recapitalizarea băncilor.

‘Cifra a fost discutată cu statele membre. Acum este acceptabilă pentru toată lumea’, a declarat o sursă UE.

Maria Fekter, ministrul austriac de Finanţe, a declarat că au fost, de asemenea, discuţii în legătură cu posibila forţare a băncilor să se recapitalizeze, deşi oficialul austriac s-a pronunţat împotriva unei astfel de măsuri.

Un acord privind recapitalizarea băncilor rezolvă o problemă majoră înaintea summitului de duminică, dar rămân divergenţele privind majorarea Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF).

Fondul European de Stabilitate Financiară va fi capabil să achiziţioneze obligaţiuni de pe piaţa secundară utilizând integral capacitatea de creditare de care dispune, în momentul în care cererea unui stat membru este aprobată de BCE şi de miniştrii de Finanţe din zona euro, potrivit unui document obţinut de Reuters.

Documentul indică că numai statele care îşi respectă angajamentele de reducere a deficitului bugetar conform reglementărilor bugetare ale UE, Pactul de Creştere şi Stabilitate, vor fi eligibile pentru un astfel de ajutor.

De asemenea, pentru a fi eligibilă, o ţară va avea nevoie de costuri rezonabile de finanţare, să nu aibă probleme de insolvenţă în industria bancară şi să-şi respecte angajamentele de reducere a dezechilibrelor macroeconomice.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.