EUR
4,76 RON
(-0.05%)
USD
4,20 RON
(-0.13%)
GBP
5,47 RON
(+0.13%)
CHF
4,20 RON
(-0.15%)
AUD
2,99 RON
(-0.56%)
CAD
3,18 RON
(-0.06%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,06 RON
(-0.29%)
ZAR
0,30 RON
(-0.29%)
BRL
1,12 RON
(-0.79%)
CNY
0,63 RON
(-0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.17%)

Un bătrân atât de mic şi de forţos!

0

Municipiul Piatra Neamţ are ceva aparte! Şi nu vorbim de cea mai cea frumuseţe, de un turism nebun sau de o atractivitate într-un domeniu anume.

Vorbim de un personaj care devine mascotă a pietrenilor, deşi vine de lângă oraş. E vorba de nea Vasile. Nea Vasile de la Viişoara.

Omul pe care trecătorii vin să îl vadă mai des ca pe primar sau pe altă personalitate locală.

Zilnic, regulat ca un ceas elveţian, nea Vasile protestează. Azi la Pensii, mâine la Parchet, apoi la Tribunal, mai trece şi pe la Poliţie şi vinerea e musai la Prefectură.

Ca om de presă, nu de puţine ori am gonit spre Prefectură, pentru că dintr-acolo se auzeau fluierături şi huiduieli şi mă gândeam la o grevă spontană. Şi de fiecare dată l-am găsit pe nea Vasile, personajul pitoresc.

Şade în faţa instituţiei prefectului cu o pancartă la gât, pe care stă scris că prefectul i-a furat averea. Zice omul că reprezentantul Guvernului în teritoriu a făcut pact cu primarul din comuna lui şi nu i-au dat pământul. Aşa că în fiecare vineri îl acuză pe prefect de ilegalităţi. Şi prefectului nu-i e moale deloc, dar nu are încotro.

Ne-am amuzat copios când mai marele Guvernului peste nemţeni se pregătea să primească o delegaţie de străini cu pretenţii mari şi nea Vasile sufla în goarnă şi striga că prefectul l-a furat. Mai are şi un ţignal, în care suflă de-i ies ochii ca la melc şi face un tărăboi de se adună lumea ca la urs! Şi să nu credeţi că i-a găsit prefectul ac de cojoc! L-a amendat, l-a ameninţat, a asmuţit portarul pe el, dar în zadar!

Nea Vasile vrea să moară cu toţi de gât! Ba a dat prefectul explicaţii la nea Boc şi altor şefi de-ai săi, cum că moşul nostru nu are dreptate şi că dacă toate instanţele de judecată din ţara asta nu l-au găsit cu dreptatea în sân, nici el n-are putere să schimbe lucrurile. Aşa se face că vinerea este ziua neagră pentru prefect. Şi la fel e lunea pentru alt şef din judeţul nostru, şi marţea, şi miercurea…

Şi de e ploaie, de e vânt, nea Vasile îşi strigă oful pe la câte-o deconcentrată. Pentru fiecare are pregătită câte-o pancartă adaptată numelui şefului. Şi mereu îşi târâie traista cu medicamente, arătând că e cardiac şi că într-o zi va muri de necaz.

Cam asta se poate vedea în faţa instituţiilor publice din Piatra Neamţ – un moş c-o căciulă cât o zi de post, cu haine ponosite, intelectual după diplomele pe care le are, nemulţumit că nu i s-a dat pământul cerut, deşi nimeni n-a zis că i s-ar cuveni vreo palmă, dar care are curaj şi ne demonstrează tuturor ceva – cu oleacă de nebunie la bază îi poţi batjocori pe toţi.

Cu riscul de a te fugări zilnic câte un paznic şi de a avea pensia şuntată pentru amenzile aplicate. Merge şi aşa! Mulţi dintre trecători îi dau în mare parte dreptate! Mîine ce zi o fi – aşa… ca să ştim unde îl găsim!!!


Verona DIACONU

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.