Uniunea Vamală se extinde tematic

Consiliul interstatal al Comunităţii Economice Euro-Asiatice /EvrAzEs/ a aprobat, în timpul ultimei sale reuniuni, aderarea Kârgâzstanului la Uniunea Vamală, a precizat condiţiile în care Republica Belarus va primi sprijin financiar şi a luat cursul spre extinderea Spaţiului Economic Comun /SEC/ nu doar pe teritoriul ţărilor din EvrAzEs, ci şi pe cel al Ucrainei, care după răcirea relaţiilor cu Uniunea Europeană /UE/ a virat spre parteneriatul cu vecinii din Comunitatea Statelor Independente /CSI/.

Tonul reuniunii de miercuri a consiliului EvrAzEs a fost dat în ajun, când şefii de guvern ai ţărilor din CSI au semnat acordul de liber schimb în cadrul Comunităţii, acord care a fost dezbătut vreme de zece ani, precizează cotidianul rus Kommersant.

Premierului rus Vladimir Putin a subliniat, în deschiderea reuniunii de miercuri, necesitatea trecerii la o nouă etapă de integrare în cadrul EvrAzEs, etapă ce presupune înfiinţarea unei Uniuni economice Eurasiatice, cu transformarea ulterioară a acesteia „într-o structură puternică, în unul dintre liderii dezvoltării industriale şi tehnologice ai lumii”.

Se estimează că Uniunea va fi formată de membrii EvrAzEs pe baza normelor Uniunii Vamale, compusă azi din Rusia, Belarus şi Kazahstan /libera circulaţie a mărfurilor şi principii comune de reglementare tehnică/, dar şi pe baza normelor SEC /libera circulaţie a forţei de muncă şi capitalului/, care va deveni funcţională de la 1 ianuarie 2012.

Citeste si:  Broaştele ţestoase marine invadează plajele Chacocente şi La Flor din Nicaragua

După ce şi-a precizat obiectivele strategice, consiliul interstatal al EvrAzEs a abordat probleme tactice, continuă Kommersant. Primul rezultat important al reuniunii EvrAzEs l-a constituit soluţionarea pozitivă a problemei privind aderarea Kârgâzstanului la Uniunea Vamală.

Kârgâzstanul formulase de două ori o cerere în acest sens, ultima dată la începutul lui 2011. Una dintre piedicile în calea aderării Kârgâzstanului la Uniunea Vamală o constituie statutul acestei ţări de membru în Organizaţia Mondială a Comerţului /OMC/: trecerea la tarifele vamale şi regulamentele tehnice ale Uniunii vor necesita modificarea obligaţiilor asumate de Kârgâzstan în timpul aderării sale la OMC.

De asemenea, potrivit lui Putin, se discută posibilitatea acordării pentru Kârgâzstan a unui ajutor financiar din cadrul fondului anticriză al EvrAzEs.

Subiectul ajutoarelor financiare din fondul EvrAzEs a fost continuat de discuţia privind acordarea celei de-a doua tranşe din creditul pentru Republica Belarus, în valoare totală de 3 miliarde de dolari.

Citeste si:  VIDEO: Cum se vede Pământul din spaţiu. O călătorie de 60 de secunde, cu fulgere deasupra Pacificului şi răsărit în Antarctica

Prima tranşă de 800 de milioane de dolari a fost acordată Minskului în iunie, însă după declaraţiile critice ale liderului belarus Aleksandr Lukaşenko la adresa Moscovei acordarea celei de-a doua tranşe, în valoare de 445 milioane, s-a ciocnit de poziţia fermă a fostului ministru de finanţe al Rusiei, Aleksei Kudrin, care a declarat în iulie că Republica Belarus nu combate criza în mod eficient.

În timpul reuniunii de miercuri, Putin a dat de înţeles că Belarus ar putea beneficia de a doua tranşă doar dacă va respecta condiţiile deja stabilite în momentul aprobării creditului.

În sfârşit, cea mai mare atenţie a fost acordată de analişti poziţiei pe care a avut-o Ucraina în timpul reuniunii EvrAzEs. În mod oficial, nefiind membră a EvrAzEs, Ucraina nu poate pretinde să adere la Uniunea Vamală.

În pofida invitaţiilor insistente formulate de Rusia, Ucraina a mizat până de curând pe apropierea de UE. Kievul spera să semneze acordul de liber schimb cu UE la sfârşitul acestui an, însă verdictul negativ în cazul fostului premier Iulia Timoşenko a stârnit reacţii extrem de critice în Europa, ceea ce a pus soarta acordului sub semnul întrebării. În această situaţie, o mişcare firească a Ucrainei a constituit-o apropierea de Uniunea Vamală.

Citeste si:  Profiturile Tesco cresc, pe măsură ce comenzile online se dublează

Deocamdată, reprezentanţii Kievului au încercat să nu-şi asume obligaţii în relaţia cu Uniunea Vamală, sperând probabil la o încălzire a relaţiilor cu UE.

Însă, după cum a anunţat miercuri secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, în cadrul consiliului EvrAzEs ar putea avea loc o întrevedere separată între premierii rus şi ucrainean. Tema oficială a negocierilor ar putea fi preţurile şi modul de achitare pentru livrările de gaz din Rusia.

Cu toate acestea, Ucraina vrea să menţină suspansul: premierul ucrainean Nikolai Azarov a solicitat Ministerului Economiei să analizeze posibilitatea ralierii Ucrainei la reglementările tehnice care funcţionează în cadrul Uniunii Vamale. „Considerăm că acest lucru cel puţin va înlesni comerţul dintre ţările noastre”, a explicat Azarov, precizând că, „dacă ar exista voinţă politică”, reglementarea tehnică ar fi singura problemă care ar mai rămâne în calea aderării Ucrainei la Uniunea Vamală.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata