EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

V.Ponta îi cere premierului să spună motivele pentru care s-a declarat împotriva legii privind cămătăria

0
Preşedintele Partidului Social Democrat, Victor Ponta, i-a transmis, vineri, o scrisoare deschisă premierului Emil Boc, în care îi solicită să facă publice motivele pentru care Guvernul s-a declarat împotriva proiectului de lege privind cămătăria, iniţiată de democrat-liberalii din Parlament.

„Vă rog să faceţi publice motivele pentru care aţi fost şi dvs împotriva legii privind cămătăria, iniţiată de colegii dvs din Parlament. (…)De asemenea, vreau să vă întreb care este motivul pentru care parlamentarii PDL au ales să ignore punctul dvs de vedere? Poate fi cumva intenţia de a bulversa o legislaţie clară, cu scopul de a oferi clanurilor interlope o portiţă de scăpare?

Într-un hăţiş legislativ, aşa cum s-ar crea cu o nouă lege, confuză şi contradictorie, infractorii ar putea mai uşor să scape de efectele legii. Prin urmare, sunt foarte tentat să cred că gestul colegilor dvs din Parlament nu este decât o diversiune bine pusă la punct, cu miza de a oferi cămătarilor o şansă de a se proteja împotriva legii”, a afirmat Ponta, în scrisoarea deschisă.

El i-a transmis premierului că PSD se declară în mod categoric împotriva activităţii de cămătărie, pe care o consideră „o faptă extrem de gravă, cu consecinţe sociale serioase şi care trebuie combătută prin cele mai serioase metode”.

”De ce aţi fost împotriva legii privind cămătăria? De ce permiteţi clanurilor interlope o portiţă de scăpare, prin acest nou proiect, care mai mult încurcă legislaţia deja existentă?”, îl întreabă Victor Ponta pe Emil Boc în scrisoarea deschisă.

Liderul PSD i-a amintit premierului că în zilele acestea a avut loc „o dezbatere absurdă” în Parlament pe marginea proiectului de lege privind cămătăria.

„Aşa cum, cu siguranţă, ştiţi, în 2009 am condus Comisia privind elaborarea noului Cod penal. Atunci, tocmai pentru că văd cămătăria ca pe o infracţiune gravă, am promovat în cadrul noului Cod penal reglementări clare privind această activitate. O societate în care dificultăţile economice sunt speculate de grupuri interlope prin cămătărie nu este o societate liberă, iar oamenii afectaţi de criză trebuie protejaţi de aceste practici, în paralel cu măsuri gândite să le amelioreze situaţia economică.

Votul dat de colegii mei din USL împotriva acestui proiect neprofesionist, care mai mult încurcă legislaţia actuală, este aşadar bazat pe experienţa pe care o am în domeniul juridic şi pe participarea directă la elaborarea unui Cod penal pe care îl cunosc foarte bine”, a afirmat Ponta.

Potrivit acestuia, atitudinea majorităţii parlamentare, în frunte cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, de a susţine un proiect de lege „prost întocmit, superficial şi care contravine legislaţiei în vigoare, dar şi noului Cod penal, este de neînţeles”.

El l-a întrebat, de asemenea, pe primul ministru în ce măsură mai este de acord cu punctul de vedere al Guvernului sau dacă, între timp, şi-a schimbat poziţia.

„Aştept un răspuns din partea dvs, considerând că absenţa acestuia reprezintă o solidarizare cu demersul superficial şi periculos pe care conducerea Camerei Deputaţilor îl iniţiază chiar în prezent”, a conchis liderul PSD.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.