EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,20 RON
(-0.1%)
GBP
5,45 RON
(-0.57%)
CHF
4,18 RON
(-0.04%)
AUD
2,99 RON
(+0.31%)
CAD
3,16 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(-0.07%)
RUB
0,06 RON
(-0.16%)
ZAR
0,30 RON
(+0.02%)
BRL
1,13 RON
(-0.39%)
CNY
0,62 RON
(-0.16%)
INR
0,06 RON
(-0.21%)

41% dintre profesorii sub 35 de ani intenţionează să părăsească sistemul de învăţământ în următorii cinci ani

1
41% dintre profesorii sub 35 de ani intenţionează să părăsească sistemul de învăţământ în următorii cinci ani, iar 29% nu sunt hotărâţi în privinţa viitorului profesional, potrivit unui sondaj realizat de Departamentul pentru Tineret al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.„Sistemul de învăţământ românesc se confruntă cu o serie de probleme, cele mai multe având drept cauză lipsa unei finanţări adecvate.

Deşi legislaţia în vigoare prevede acordare a 6% din PIB anual, sistemul educaţional primeşte aproximativ 3-4% din PIB. Potrivit datelor făcute publice de Institutul Naţional de Statistică, printre cei mai prost plătiţi angajaţi din România sunt profesorii.

Departamentul pentru Tineret al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ a realizat un sondaj de opinie în rândul cadrelor didactice cu vârsta maximă 35 ani, intitulat „Viaţa tânărului profesor”, la care au participat 718 angajaţi din învăţământ”, se arată în document.

Rezultatele acestui sondaj de opinie indică faptul că profesia de cadru didactic este considerată de societatea românească drept „Cenuşăreasa tuturor profesiilor”.

„Peste 50% dintre cei intervievaţi au ales să lucreze în învăţământ pentru că iubesc copiii sau din pasiune. Sunt totuşi profesori care spun că au ales acest domeniu pentru că n-au avut altă opţiune. Salariul mediu net al cadrelor didactice, cu vârsta maximă de 35 ani este, potrivit răspunsurilor, de 203 euro. Conform propriilor afirmaţii , mai mult de 77% nu au în proprietate terenuri, 54% nu au locuinţă proprie şi 52% nu au autoturism în proprietate personală”, mai arată sondajul.

Potrivit acestuia, repartizarea venitului pe domenii de cheltuieli se face astfel: 51% din venituri sunt alocate cheltuielilor de subzistenţă (mâncare, întreţinerea locuinţei şi chirie), 20% sunt repartizate pentru achitarea ratelor bancare. Cei mai puţini bani sunt alocaţi pentru vestimentaţie, cărţi, formare profesională şi petrecerea timpului liber.

„Dintre profesorii intervievaţi 41% intenţionează să părăsească sistemul de învăţământ în următorii 5 ani, iar 29% nu sunt hotărâţi în privinţa viitorului profesional. Motivul principal este salariul prea mic pentru asigurarea unui trai decent”, mai spune documentul.

loading...

Citește și
1 Comentariu
  1. antichina spune

    lasa-i ca se razgandesc…sau or sa revina si daca pleaca.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.