EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Abundenţă de locuri I la Topul Firmelor organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Neamţ

1

Legenda FOTO – Singura oficialitate care a fost invitată să vorbească la deschiderea festivităţii a fost deputatul şi afaceristul Culiţă Tărâţă. Nu a fost nimeni din partea administraţiilor locale şi judeţene

– Participarea la festivitatea de premiere echivalează cu plata unei consumaţii de 400 lei/persoană

Nu mai puţin de 289 de societăţi comerciale au primit câte o cupă şi o diplomă, fiecare pentru că a ocupat locul I în cadrul ediţiei de anul acesta a „Topului firmelor din judeţul Neamţ“ organizat de Camera de Comerţ şi Industrie. Petrecerea de premiere din cadrul acestui clasament s-a desfăşurat vineri seara (21 octombrie) la restaurantul Hotelului Central.

Pe tipuri de întreprindere, firmele de locul I sunt 11 întreprinderi mari, 53 întreprinderi mijlocii, 105 întreprinderi mici şi 120 microîntreprinderi.

Ocupantele locurilor 2 şi 3 sunt alte câteva sute de firme.

Risipa de cupe şi diplome este justificată de o metodologie în care sunt stabilite o groază de domenii şi grupe de activitate.

Un alt posibil motiv al risipei de cupe şi diplome ar putea fi preţul consumaţiei de la restaurant: 400 de lei de persoană, dacă este prezentă una singură; în cazul prezenţei unui număr mai mare de persoane din partea aceleiaşi firme, s-a luat în calcul o reducere progresivă, după cum ne-a precizat unul dintre participanţi.

Este drept că organizatorii s-au străduit să pară atractivi, l-au plătit pe Gabriel Cotabiţă să cânte la masa premianţilor şi au adus copile dansatoare să încingă atmosfera.

Un domeniu pentru care au fost acordate mai multe locuri I şi care ne-ar face să credem că avem în judeţ adevărate centre de cercetare în înalta tehnologie sună aşa: „Cercetare, dezvoltare şi High Tech“.

Firmele încadrate în acest domeniu ne fac să revenim însă cu picioarele pe pământ, dacă mirarea ne-ar fi exaltat curiozitatea, căci unele sunt pur şi simplu firme de cablu pentru programe tv sau comunicaţii, fabrici de reparat transformatoare mari sau de comercializare ori producere de programe pentru calculatoare.

Firmele „high tech“ de locul I sunt:

  • „Centrul Teritorial de Calcul Electronic“ SA Piatra Neamţ,
  • „Elerom“ SA Roman,
  • „Ultratech Group“ SRL Piatra Neamţ,
  • „Compania de Informatică Neamţ“ SRL Piatra Neamţ,
  • „Pro Soft“ SRL Piatra Neamţ şi
  • „Spacetech-Serv“ SRL Târgu Neamţ.

Singurul institut de cercetare din judeţ, este drept, cu un „Com“ adăugat de noua patroană apărută cine ştie de unde, Institutul de Cercetare pentru Fibre Sintetice Săvineşti, care acum se numeşte „ICEFS Com“ SRL, după ce s-a numit chiar şi „Drive Com“ SRL, este clasată în acest top pe locul II. Probabil aşa şi merită. Asociat unic şi administrator este Magdalena Violeta Iftode. SRL-ul a mai avut în 2010 doar 9 angajaţi, cu care a făcut o cifră de afaceri de 243.964 lei şi un profit de 10.717 lei.

Metodologia pentru departajarea agenţilor economici este una relativă, fiind avantajate cu un anumit procent din punctajul total firmele care sunt membre ale Camerei de Comerţ şi Industrie cu cotizaţia la zi şi necontând prea mult pierderile.

De exemplu, în cazul grupului de firme „Evadix“ Săvineşti, a fost premiată cu locul I „Evadix MPI“ SRL, care a avut pierderi de 244.370 lei, în ciuda faptului că metodologia spune că o condiţie de admitere a firmelor în clasament este ca aceasta să fi avut „profit din exploatare pozitiv“.

De altfel, în ultimii 5 ani pe „Evadix MPI“ SRL au fost adunate doar pierderile, nu şi profitul. În ciuda faptului că a avut o cifră de afaceri de 15.723.482 lei şi 34 de angajaţi în 2010. Celelalte firme din grup au avut toate profit. „Evadix Est“ SRL a avut profit de 21.926 lei la o cifră de afaceri de 530.294 lei şi 11 angajaţi, iar „Evadix Labels“ a avut un profit de 233.115 lei, o cifră de afaceri de 931.604 lei şi 9 angajaţi.

Cele şase domenii de activitate din metodologie sunt şi ele discutabile: cercetare-dezvoltare şi High-Tech, industrie; agricultură, pescuit, piscicultură; construcţii; servicii; comerţ, turism.  Grupele de activitate sunt luate pur şi simplu din codul domeniilor de activitate CAEN.

Conform metodologiei, indicatorii luaţi în calcul sunt cifra de afaceri netă; profitul din exploatare; rata profitului din exploatare  (Profit din exploatare / Cifra afaceri); eficienţa utilizării resurselor umane (Valoarea adăugată / Număr mediu de salariaţi); eficienţa utilizării capitalului angajat (Profitul curent + Cheltuieli privind dobânzile / Total active). Numai că în formula de calcul apar ponderi subiective, stabilite de comisia de top.

loading...

Citește și
1 Comentariu
  1. jan spune

    Asa este si la Brasov. Cine aproba metodologia asta de clasificare?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.