EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Adrian Năstase: Modificarea Constituţiei trebuie făcută de un Parlament care să aibă legitimitate în totalitate

0

O discuţie despre modificarea Constituţiei nu trebuie făcută în perioada preelectorală, ci în perioada de după alegerile parlamentare, de către un Parlament care să aibă legitimitate în totalitate, a declarat, duminică, preşedintele Consiliului Naţional (CN) al PSD, prezent în localitatea prahoveană Fântânele.

Potrivit acestuia, actualul Parlament nu este în totalitate ‘legitim’, dat fiind faptul că voturile cetăţenilor au fost ‘deturnate’ prin trecerea mai multor parlamentari la o formaţiune care nu a participat la alegeri.
‘O astfel de modificare (n.r. a Constituţiei) nu poate să vină decât după ce vom avea un Parlament legitim în totalitatea sa.

Acum, legitimitatea actualului Parlament prin transferurile care s-au făcut, prin felul în care au fost deturnate voturile cetăţenilor prin trecerea unor parlamentari la o formaţiune politică ce nu a participat în alegeri şi care nu e legitimată prin alegeri, în mod evident generează semne de întrebare în legătură cu legitimitatea acestui Parlament. Pe de altă parte, noi nu credem că o discuţie în legătură cu modificarea Constituţiei trebuie făcută în perioada preelectorală.

Ea trebuie făcută pe linişte, în perioada de după alegerile Parlamentare, de către un Parlament care să aibă legitimitate în totalitate’, a explicat fostul premier.

În privinţa comasării alegerilor locale cu cele parlamentare, liderul social-democrat a opinat că fiecare dintre acestea are specificul ei, astfel că suprapunerea lor nu poate fi o opţiune.

Din punctul său de vedere, actuala putere se teme de întâlnirea cu alegătorii, acesta fiind motivul pentru care se doreşte ‘ascunderea’ scrutinului parlamentar în spatele celui local.

‘Nu putem accepta ca alegerile locale să se desfăşoare în acelaşi timp cu cele parlamentare. Ele au fiecare specificul lor. Alegerile locale vizează în mod categoric opţiuni între persoane (…). Ce legătură au aceste alegeri cu alegerile politice parlamentare, cu dezbaterea privind direcţia în care să meargă guvernarea unei ţări, cu atât mai mult cu cât la alegerile locale nu pot participa alegători din străinătate.

Deci au, în mod evident, un alt specific alegerile locale. Cum să le suprapui? Doar pentru că actuala putere se teme de alegeri şi nu mai vrea să se întoarcă la popor? Pentru că atunci când ai 5-10% la nivel de Guvern ca sprijin din partea populaţiei, sigur că te temi să mergi nu numai să faci băi de mulţime, dar te temi şi de întâlnirea cu alegătorii. Şi atunci vrei ca aceste alegeri să aibă loc cât mai târziu, să ascunzi alegerile parlamentare în spatele alegerilor locale’, a explicat Adrian Năstase.

Preşedintele CN al PSD a participat, duminică, la inaugurarea unui drum judeţean în localitatea prahoveană Fântânele, aflată în colegiul în care acesta a fost ales deputat în 2008.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.