EUR
4,76 RON
(+0.1%)
USD
4,20 RON
(+0.11%)
GBP
5,55 RON
(+0.19%)
CHF
4,23 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(-0.16%)
CAD
3,13 RON
(-0.01%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,07 RON
(-0.65%)
ZAR
0,29 RON
(-0.98%)
BRL
1,09 RON
(-1.08%)
CNY
0,63 RON
(+0.01%)
INR
0,06 RON
(-0.28%)

Băiatul din 5500 î.Hr.: Cum arăta un adolescent din Epoca de Piatră?

0

– Jenny Barber de la Universitatea Dundee a folosit tehnici de ultimă oră de criminalistică, folosite de obicei pentru a reconstrui şi identifica trupurile descompuse, pentru a reconstrui chipul Băiatului Viste de 15 ani, care a locuit în peştera Vistehola, în apropiere de Stavanger, Norvegia, în urmă cu 7.500 de ani

Nu este prima dată când „un chip” din Epoca de Piatră a fost reconstruit, însă ţinând cont de evoluţia continuă a tehnicilor, aceasta poate fi una din cele mai precise viziuni a modului în care arătau strămoşii noştri, prezintă Daily Mail.

Barber a folosit raze X şi scanări cu laser a fragmentelor de craniu pentru a construi un model computerizat 3D al craniului, ajutându-se de un model digital al craniului unui băiat de 15 ani din zilele noastre.

Scanările lui Barber au fost atât de detaliate, încât au anulat multe din informaţiile strânse până atunci despre Băiatul Viste: acesta suferea de o deformare rară a craniului, şi nu era bolnav aşa cum se credea anterior. Scanările lui Barber au găsit un băiat sănătos în momentul morţii lui. „Încă nu este clar ce anume l-a omorât”, au relatat cercetătorii .

Barber a creat o imprimare 3D a modelului digital, folosind o maşină prototip rapidă, şi a modelat o faţă din lut peste acesta. Apoi a luat o matriţă „negativă” a chipului şi a creat un model din fibră de sticlă (arătat în imaginea de mai jos).

Descoperit în 1907, Băiatul Viste reprezintă cel mai complet schelet norvegian din Epoca de Piatră. Craniul şi oasele sale închise la culoare se află momentan expuse într-o vitrină la Muzeul Arheologic de la Universitatea Stavanger (UiS).

Analizele arată că Băiatul Viste avea 15 ani atunci când a murit. Avea o înălţime în jur de 1,25 metri şi probabil locuia în cadrul unui grup de 10-15 persoane.

În urma studierii gunoaielor din peşteraVistehola şi din jurul ei, arheologii au determinat că acest clan mânca peşte, în special cod, precum şi stridii, scoici, cormorani, elani şi porci sălbatici.

De asemenea, aceştia au crezut că adolescentul a fost bolnav, explicând astfel moartea sa timpurie, însă ipoteza lor a fost infirmată de cercetările lui Jenny Barber. Aceasta a descoperit că suferea de scafocefalie (cap în formă de punte), o deformare congenitală. „Reconstrucţia indică faptul că Băiatul Viste a fost persoană robustă, musculoasă. Aşadar este sigur că acesta nu era bolnăvicios, aşa cum se credea anterior”, adaugă Jenny Barber.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.