EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,20 RON
(-0.1%)
GBP
5,45 RON
(-0.57%)
CHF
4,18 RON
(-0.04%)
AUD
2,99 RON
(+0.31%)
CAD
3,16 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(-0.07%)
RUB
0,06 RON
(-0.16%)
ZAR
0,30 RON
(+0.02%)
BRL
1,13 RON
(-0.39%)
CNY
0,62 RON
(-0.16%)
INR
0,06 RON
(-0.21%)

Borbely: Plăţile interne efectuate către beneficiari au ajuns la 5,16%, fără prefinănţări

0
Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă, că valoarea plăţilor interne efectuate prin Programul Operaţional Sectorial /POS/ Mediu, către beneficiari, a ajuns la 5,16%, fără a include prefinanţările acordate din bugetul de stat.

‘În momentul de faţă, gradul de absorbţie a fondurilor europene la Ministerul Mediului este de 5,16%, fără prefinanţări. Practic, acest 5,16% înseamnă efectuarea de plăţi interne. Începând din luna mai când Comisia Europeană a blocat plata prin POR a proiectelor pentru România şi până la finele anului contăm pe circa 140 milioane euro pentru plăţi interne. Nu este ceva spectaculos, dar pe lângă ceea ce avem o să ajungem la circa 200 milioane de euro’, a menţionat Borbely.

Potrivit ministrului Mediului, România este frecvent atenţionată de către Comisia Europeană pentru că nu reuşeşte să atragă mai multe fonduri europene.

‘De fiecare dată când mergem la Bruxelles, ni se atrage atenţia că nici în perioadă de criză România nu este în stare că absorbă bani europeni din 31 miliarde de euro’, a explicat şeful MMP.

La finele lunii septembrie, Laszlo Borbely preciza că în ceea ce priveşte fondurile europene, Ministerul Mediului şi Pădurilor avea o rată de absorbţie de 19%, cu prefinanţare, şi de 5%, fără prefinanţare.

‘Până la ora actuală, avem peste şase miliarde de euro contracte semnate pentru fonduri europene la Ministerul Mediului şi Pădurilor. În ceea ce priveşte prefinanţarea, am dat 370 milioane de euro, dar la rambursare avem cereri în valoare de numai 152 milioane euro. La absorbţia fondurilor europene, ministerul are o rată de 19% cu prefinanţare şi de 5% fără prefinanţare’, a spus Borbely.

În data de 18 octombrie a.c., Ministerul Afacerilor Europene /MAEu/ a prezentat situaţia centralizată la zi a atragerii fondurilor europene, potrivit căreia fondurile structurale gestionate prin autoritatea de management de la Ministerul Mediului au un nivel al rambursărilor de la Comisia Europeană de 1,89%, fiind cea mai scăzută rată reală de absorbţie dintre programele pe fonduri structurale.

Conform sursei citate, o problemă majoră a implementării programelor operaţionale europene în România o constituie diferenţa mare dintre plăţile interne către beneficiari şi rambursările făcute de Comisia Europeană în baza facturilor transmise de beneficiari, acestea din urmă reflectând ‘rata reală’ a absorbţiei fondurilor europene.

Plăţile interne reprezintă fondurile efectiv transferate beneficiarilor şi includ prefinanţări şi rambursări din fonduri comunitare şi de la bugetul de stat. În schimb, absorbţia efectivă se referă doar la sumele pe care Comisia Europeană le plăteşte definitiv beneficiarilor de proiecte europene din România, în baza facturilor trimise de aceştia.

La toate cele şapte programe operaţionale pe fonduri structurale şi de coeziune împreună, România are o rată reală de absorbţie de 3,69%, adică 715,51 milioane de euro, iar plăţile interne către beneficiari au ajuns la 14,13%, adică circa 2,9 miliarde de euro în termeni nominali, dintr-un total de aproape 20 de miliarde de euro alocaţi României prin fonduri structurale şi de coeziune în perioada 2007-2013.

La Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, rata reală de absorbţie este de 1,89%, iar plăţile interne ajung la 11,09%. România dispune, prin POS Mediu, de circa două miliarde de euro din totalul de 5,6 miliarde euro, pentru a implementa, până în 2015, în toate judeţele ţării, un sistem integrat pentru gestionarea deşeurilor şi atingerea obiectivului european de reciclare a 50% din deşeurile generate, în condiţiile în care, la ora actuală, sunt valorificate doar 1%. Totodată, la capitolul PET-uri, România reciclează deja 40% din deşeuri datorită obligaţiei de a recicla impuse producătorilor.

O proporţie mai echilibrată este la POS Transport, unde rata reală de absorbţie este de 2,49%, iar nivelul plăţilor interne este de 3,16%.

Cel mai dezechilibrat raport este la POS Dezvoltarea Resurselor Umane de la Ministerul Muncii, unde rata reală de absorbţie este de 2,96%, iar plăţile interne ajung la 22,72%.

La POS Creşterea Competitivităţii Economice gestionat de Autoritatea de Management din Ministerul Economiei, rata reală de absorbţie a fondurilor structurale este de 4,6%, iar plăţile interne ajung la 14,06%.
La Programul Operaţional (PO) Dezvoltarea Capacităţii Administrative de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, rata reală de absorbţie este de 4,73%, iar plăţile interne către beneficiari sunt de 8,64%.

De asemenea, la PO Asistenţă Tehnică, rambursările de la Comisia Europeană sunt de 6,85%, iar plăţile interne către beneficiari ating o rată de 11,27%. Acest program operaţional este gestionat de Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, care s-a aflat iniţial în subordinea Ministerului Finanţelor, apoi a trecut în coordonarea primului-ministru, iar în prezent este la Ministerul Afacerilor Europene.

Cea mai ridicată rată de absorbţie o are Programul Operaţional Regional (POR) gestionat de autoritatea de management de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. POR are o rată reală de absorbţie de 7,37% şi un nivel al plăţilor interne către beneficiari de 23,71%.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.