EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,20 RON
(-0.1%)
GBP
5,45 RON
(-0.57%)
CHF
4,18 RON
(-0.04%)
AUD
2,99 RON
(+0.31%)
CAD
3,16 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(-0.07%)
RUB
0,06 RON
(-0.16%)
ZAR
0,30 RON
(+0.02%)
BRL
1,13 RON
(-0.39%)
CNY
0,62 RON
(-0.16%)
INR
0,06 RON
(-0.21%)

Cerşetori români, ridicaţi de poliţişti de pe bulevardul Champs-Elysées

0

Premieră pe Champs-Elysées: doi poliţişti români (un bărbat şi o femeie) au ieşit pentru prima dată pe o stradă franceză, mai exact pe celebra arteră pariziană, îmbrăcaţi în uniforma poliţiei naţionale.

Însoţiţi de colegii lor francezi, mult mai numeroşi, atât cei în uniformă, cât şi cei civili, cei doi români au participat la interpelarea unui grup de cerşetori români, relatează RFI România.

Au fost interpelaţi şapte români, doi bărbaţi şi cinci femei, dintre care două-trei minore nu doar că erau fără acte în regulă, dar şi cerşeau pe Champs-Elysées, lucru interzis prin decret prefectoral de două luni de zile.

Operaţiunea de descindere a poliţiei pe celebra arteră pariziană este o premieră însă din alt punct de vedere: pentru prima dată, doi poliţişti români în uniformă, o agentă principală, Elena Neagu, şi un inspector de poliţie, Marius Amihălăchioaiei, luau parte alături de colegii lor francezi la aceste interpelări.

Colaborarea poliţienească franco-română există de ani de zile – 16 ofiţeri de legătură sunt deja detaşaţi aici. Până acum intervenţia românilor se făcea în afara spaţiului public, în comisariate mai ales, unde erau chemaţi de francezi pentru a ajuta la identificarea celor arestaţi. De această dată, însă, lucruri mai serioase au fost puse la cale şi patrula de pe Champs-Elysées şi-a început runda comună de o parte şi de alta a bulevardului.

Dacă începutul inspecţiei a fost anost, lucrurile s-au animat repede când am aflat că grupul celor şapte fusese interpelat şi urcat într-o dubă de poliţie, chiar în faţa celebrului restaurant Fouqueťs, acolo unde acum patru ani Nicolas Sarkozy îşi celebra victoria la prezidenţiale.

Ambianţa era diferită acum, prezenţa masivă a poliţiei, dar şi a turiştilor în trecere, ca să nu mai vorbim de cea a noastră, a celor doi ziarişti, a provocat cum era de aşteptat lamentări şi discursuri deja auzite: „De ce ne ia? N-avem să mâncăm! Murim acasă de foame! De ce nu-i ia pe ăia care fură şi ne ia pe noi? Am cinci copii şi nu-mi dau decât două sute de mii de copil. O pâine s-a făcut 15 mii şi n-avem că mânca… În România nu ne dă salariu mare, ne dă salariu mic, de aia venim aici… ia uite¬n ce hal cerşim!” – relatează sursa citată.

Desculţi şi cu hainele jerpelite, cei şapte români vor fi îmbarcaţi şi duşi la secţie pentru identificare. L-am întrebat pe inspectorul Amihălăchioaiei după ce tocmai discutase cu ei în dubă, în ce constă noutatea acestei operaţiuni: „Este prima misiune care se execută în conformitate cu un plan de acţiune stabilit de autorităţile române, în vederea identificării persoanelor care comit acte de cerşetorie pe Champs-Elysées şi nu numai.

Vor fi organizate mai multe acţiuni, care vor viza la fel, tot ce înseamnă mica delincvenţă în zona pariziană, respectiv în zonele turistice, unde din păcate se constată că prezenţa anumitor elemente, gen cerşetori şi hoţi de telefoane mobile, hoţi de la bancomate este destul de puternică”, spune inspectorul.

Lipsa de înţelegere, de comunicare între românii interpelaţi şi oamenii de ordine francezi se adevereşte a fi chiar grea sau poate doar răuvoitoare. Intervenţia inspectorului român aplanează puţin tensiunea, dar nu pune capăt neînţelegerii.

Celor 16 ofiţeri de legătură români prezenţi pe teritoriul francez – dintre care cei mai mulţi la Paris – li se vor adăuga repede alţii. Partea franceză şi-ar dori încă un grup de 30 de poliţişti pentru perioada sărbătorilor de iarnă.

Lucru care aparent riscă să nu fie pe placul cerşetorilor români: „Poliţia aici în Franţa e cea mai bună, dar în România, la noi, pe cuvântul meu dacă nu te-au luat… când speli şi tu parbrize, să câştigi şi tu ceva, îţi dă amendă… îţi dă amendă… dar ăştia, hai, pleci ? pleacă! am plecat, iar mă dau jos… ne dă drumul, n-are ce să ne facă”.

În aşteptarea reîntoarcerii la Paris a grupului de cerşetori, poliţia observă că acestor cazuri de cerşetorie li se adaugă în ultima vreme şi tot mai multe furturi de răsunet.

După ce în vară i s-a furat mobilul unui şef al serviciilor de informaţii franceze, sâmbăta trecută a căzut victimă hoţilor de buzunare însuşi Michel Gaudin. Prefectul poliţiei Parisului a rămas fără telefon în momentul în care se afla într-un tren. Aparatul cu numeroase numere confidenţiale îi fusese subtilizat de un grup de minori români.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.