EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Costul eliminării unui dictator: un miliard de dolari

0

Potrivit Pentagonului, capul lui Muammar Gaddafi i-a costat pe contribuabilii americani 1,1 miliarde dolari, în septembrie, ultima cifră a Ministerului Apărării, scrie National Journal în ediţia de joi (20 octombrie 2011), care precizează că totalul final va necesita ceva timp până va fi calculat şi încă nu include Departamentul de Stat, CIA şi alte agenţii implicate sau NATO şi ţările participante.

Vicepreşedintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite „au cheltuit 2 miliarde de dolari în total şi nu au pierdut o singură viaţă”.

NATO nu calculează costurile operaţionale pentru fiecare ţară membră, ci fondurile luate direct dintr-un cont comun al Alianţei pentru operaţiunile din Libia, acestea totalizând aproximativ 7,4 milioane dolari pe lună pentru capacităţile de război electronic şi 1,1 milioane de dolari pe lună pentru centrul operaţiunilor şi personalul de comandă, a declarat un purtător de cuvânt al Alianţei.

De la declanşarea „Operation Unified Protector”, în martie, criticii au întrebat dacă SUA îşi pot permite să deschidă un al treilea front. „Congressional Research Service” (CRS) /cunoscut drept „Congress’s think tank”, braţul public de cercetare a politicii, al Congresului SUA, n.red/ a estimat că războiul din Afganistan a costat aproximativ 500 miliarde de dolari până în prezent. Adăugând şi Irakul, cifra ajunge uşor la 1 trilion de dolari.

In prima săptămână a operaţiunilor din Libia, bombele au fost lansate de pe bombardierele invizibile pe radar B-2, care au decolat din Missouri, iar aproximativ 200 de rachete au fost lansate de pe submarine din Marea Mediterană, suscitând îngrijorarea că o campanie prelungită va costa rapid şi mai multe miliarde.

După ce armata americană a consolidat operaţiunea, şi alte ţări din NATO au sprijinit cea mai mare parte a poverii aeriene. Americanii au avut un rol de sprijin: avioane de realimentare în aer, bruiaj electronic şi supraveghere.

Rolul jucat în culise a fost apreciat de preşedintele Obama în comentarii făcute joi în Grădina de Trandafiri de la Casa Albă. „Fără a desfăşura un singur soldat american la sol, ne-am atins obiectivele iar misiunea noastră din NATO se va încheia curând”, a spus Obama.

În ceea ce priveşte data la care misiunea se va încheia, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat într-un comunicat emis de NATO la Bruxelles: „Ne vom termina misiunea în coordonare cu Naţiunile Unite şi cu Consiliul Naţional de Tranziţie”.

Oficiali americani şi ai NATO au susţinut în mod repetat că misiunea lor nu a fost niciodată de a-l vâna, captura sau ucide pe liderul libian, ci de a pune în aplicare embargoul asupra armelor, a stabili şi menţine o zonă de interdicţie aeriană şi a lua măsuri pentru a proteja civilii de un atac sau de ameninţarea unui atac.

Ultima directivă a părut să ofere numeroase motive pentru a-l viza pe comandantul suprem al Libiei. Dar oficialii Pentagonului au declarat luni de zile că, dacă s-ar întâmpla ca Gaddafi să se afle în unul din locurile lovite de rachetele NATO, aşa să fie.

De la declanşarea operaţiunii, la 31 martie, şi până la ultimul refugiu al lui Gaddafi a fost nevoie de 7.725 de ieşiri aeriene şi 1.845 lovituri aeriene, dintre care 397 lovituri de artilerie şi 145 lovituri de drone Predator.

Avioanele NATO, printre care şi cele furnizate de SUA, au totalizat 26.089 ieşiri şi 9.618 bombardamente până miercuri. Peste 70 de avioane ale SUA au sprijinit operaţiunea, printre care şi dronele Predator.

NATO a avut 67 de ieşiri cu avioane şi 16 bombardamente asupra Libiei cu o zi înainte ca Gaddafi să fie ucis. Misiunea NATO a folosit, de asemenea, submarine, portavioane, nave amfibii de asalt, distrugătoare, fregate şi nave de aprovizionare – în total 21 de nave la un moment dat.

În plus, SUA au vândut ţărilor participante la operaţiune muniţie, piese de schimb, combustibil, asistenţă tehnică şi alt tip de sprijin, în valoare de aproximativ 250 milioane de dolari, potrivit Pentagonului.

Mai mulţi membri ai Congresului au făcut declaraţii de apreciere pentru căderea lui Gaddafi, dar nu au comentat costul operaţiunii. Mai multe oficii contactate de publicaţie nu au avut o reacţie suplimentară privind mărimea sumelor.

Cu toate acestea, candidatul prezidenţial republican Jon Huntsman a ridicat semne de întrebare cu privire la costul operaţiunii din Libia. „Rămân ferm în convingerea că America poate servi cel mai bine interesele noastre şi această tranziţie prin asistenţă nemilitară şi reconstruind propriile noastre baze economice aici, acasă”, a afirmat el.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.