Crearea unui stat de drept şi respingerea teocraţiei în Tunisia

Tunisienii îşi vor alege la 23 octombrie reprezentanţii în adunarea constituantă, a doua din istoria ţării.

Printre alte prerogative, aceştia vor avea ca misiune principală elaborarea celei de-a treia Constituţii a ţării.

Tunisia este prima ţară arabă care a avut o constituţie. Prima a fost emisă în 1861, dar sub presiunea conservatorilor, a fost suspendată trei ani mai târziu.

A doua a fost elaborată după proclamarea independenţei în 1957, în 1959, aplicarea acesteia încetând în luna februarie a acestui an, afirmă profesorul de drept al ţărilor arabe, Ali Mezghani, într-un articol publicat de Le Monde în ediţia de joi (20 octombrie 2011).

Revoluţia din ianuarie nu a fost organizată de vreun partid, nu a avut vreun lider anume sau vreo ideologie. A fost o revoluţie pentru libertate, demnitate, democraţie şi suveranitate populară.

Lipsa unei Constituţii deschide calea, fie că regimul politic este parlamentar sau prezidenţial, totalitarismului şi mai ales teocraţiei. Nu există Constituţie fără separarea puterilor, fără recunoaşterea şi garantarea libertăţilor şi fără stabilirea unei egalităţi juridice a cetăţenilor.

O constituţie nu poate avea indiferent ce conţinut dacă se doreşte instituirea statului de drept şi a democraţiei, precizează profesorul.

Democraţia este un mod de viaţă în societate. Ea nu defineşte numai un regim politic, ci şi o stare socială. Chestiunea credinţei trebuie să fie o alegere individuală. Niciun grup nu are dreptul de a profita de pe urma concepţiei sale religioase dându-i o formă juridică în domeniul social.

Acesta aparţine tuturor, fără nicio deosebire. Nu se poate concepe o democraţie în care anumite concepţii de viaţă sunt impuse celorlalţi. Tocmai modul de viaţă al tunisienilor este ameninţat acum.

Una din provocările revoluţiei tunisiene la care trebuie să răspundă adunarea constituantă este de a stabilit dacă dreptul modern tunisian va fi menţinut şi consolidat sau dacă, dimpotrivă, se va reinstaura poligamia, se vor interzice din nou adopţiile şi avortul, explică Mezghani.

Revoluţia ar fi un eşec dacă rolul femeii ar fi pus în discuţie, dacă vor fi menţinute discriminările, dacă religia nu este disociată de politic, adaugă profesorul de drept.

Pentru a nu înşela aşteptările, trebuie acordată prioritate refacerii sistemului educaţional şi restaurării credibilităţii în justiţie. O Constituţie bună nu este una bine redactată, ci una care se confirmă prin durată, prin buna convieţuire, una care este respectată, concluzionează profesorul Mezghani.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.