EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Cutremur în Turcia: 264 de morţi şi 1.300 de răniţi

0
Seismul cu magnitudinea 7,2 pe scara momentului care a zguduit duminică provincia Van din estul Turciei, s-a soldat cu 264 de morţi şi circa 1.300 de răniţi, conform unui nou bilanţ prezentat luni de ministrul turc de interne Idris Naim Sahin, citat de AFP şi Reuters.

Un precedent bilanţ anunţat de autorităţi era de 217 morţi şi 1.090 de răniţi. De asemenea, autorităţile pentru situaţii de urgenţă au precizat că seismul a provocat distrugerea a 970 de clădiri în zona epicentrului.

Pierderile de vieţi omeneşti s-au înregistrat în principal în oraşul Van, capitala provinciei cu acelaşi nume, şi în districtul Ercis, zona cea mai afectată.

Acest seism cu magnitudinea de 7,2 este cel mai puternic produs în ultimii ani în Turcia, ţară care s-a confruntat frecvent cu cutremure de mare intensitate.

La Ercis, aglomerare de aproape 100.000 de locuitori, s-au înregistrat pagube masive şi numeroşi locuitori au părăsit oraşul lipsit de electricitate şi apă.

În oraşele Van şi Ercis, cele mai apropiate de la locul epicentrului, salvatorii depun mari eforturi pentru a-i ajuta pe posibilii supravieţuitori prinşi sub dărâmături. Ei au lucrat toată noaptea, pe un frig pătrunzător, la lumina torţelor sau a generatoarelor, în timp ce numeroşi supravieţuitori şi-au petrecut noaptea în corturi sau sub cerul liber. Semiluna roşie a ridicat corturi în aceste localităţi şi a distribuit provizii.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, care urmează să convoace luni guvernul pentru o şedinţă de urgenţă, a vizitat oraşul Van în noaptea de duminică spre luni pentru a evalua amploarea pagubelor.

Organizarea eforturilor de ajutorare a victimelor pare mai eficientă în comparaţie cu precedentele seisme din Turcia, comentează AFP. Sute de salvatori însoţiţi de câini încearcă încă, la aproape 24 de ore după violentul seism de duminică, să descopere supravieţuitori.

Oamenii încearcă şi ei să pună umărul la acest efort, căţărându-se pe bucăţile de beton în căutarea unor eventuali supravieţuitori. Poliţia face însă eforturi să-i îndepărteze pe curioşi şi pe eventualii hoţi, pentru a face loc salvatorilor.

Locuitorii fac apel la autorităţi pe Twittwer pentru a le determina să intervină în locuri precise. ‘Strada Alkanat, apartamentul Vural, Ercis: două profesoare sunt prinse sub dărâmături’, se menţionează într-unul din acest mesaje.

În general imobilele cu mai multe etaje au fost distruse, în timp ce locuinţele cu un singur etaj au rămas intacte, notează AFP.

Ahmet Yakut, de la Universitatea tehnică a Orientului Mijlociu de la Ankara, a explicat această situaţie prin faptul că normele seismice de construcţie nu au fost respectate. ‘Fiecare etaj reduce rezistenţa imobiliului, dacă acesta nu respectă normele de siguranţă’, a declarat el pentru postul privat NTV, acuzând lipsa controalelor din partea autorităţilor locale. Numai 9% din locuinţe au o asigurare împotriva cutremurelor în această zonă, a subliniat el.

‘Turcia nu este o ţară apărată de seisme, din cauza calităţii construcţiilor. Nu am învăţat nimic din catastrofele precedente’, şi-a exprimat regretul colegul său, seismologul Tugrul Tankut.

Nu mai puţin de 1.300 de salvatori, 145 de ambulanţe, şase batalioane ale armatei şi mijloace aeriene au fost trimise la faţa locului.

În oraşul Van, un oraş cu un bogat patrimoniu istoric situat pe malurile unui lac înconjurat de munţi înzăpeziţi, cei 380.000 de locuitori au resimţit foarte puternic seismul. Mai mulţi studenţi ai universităţii din oraş sunt daţi dispăruţi.

Între 500 şi 1.000 de persoane este posibil să-şi fi pierdut viaţa în urma seismului, a anunţat centrul seismologic de la Istanbul.

Două violente seisme în regiuni industrializate din nord-vestul Turciei s-au soldat cu circa 20.000 de morţi în 1999. În 1976, un cutremur de pământ s-a soldat cu 3.800 de morţi în provincia Van, cu populaţie majoritar kurdă.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.