De ce nu se poate atinge nimeni de judecătorii de la CEDO

0

O altă zi, un alt ultragiu de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului /CEDO/ -, dar nu de soiul tradiţional.

În locul violatorilor cărora li se permite şederea în Marea Britanie din cauza drepturilor lor la viaţa de familie, sau al compensaţiilor pentru suspecţi de terorism, sau voturilor pentru deţinuţi, avem o mică poveste intrigantă ce implică soţia unuia dintre judecătorii de la Strasbourg.

Este vorba de Gabriela Bîrsan, căsătorită cu judecătorul român de la CEDO, Corneliu Bîrsan, ea însăşi preşedinte al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, comentează ziarul britanic Daily Mail în ediţia de joi (20 octombrie 2011).

D-na Bîrsan a fost acuzată de acceptarea de mită, printre care bijuterii, bilete de avion gratuite şi utilizarea unui apartament de la Paris pentru fiul ei, de la un om de afaceri. În schimb, spun procurorii, ea a înclinat balanţa delicată a justiţiei spre omul de afaceri menţionat.

Ai putea crede că este vorba de un caz clar de corupţie. Dar nu este aşa. După ce autorităţile române au percheziţionat casa cuplului, în căutare de probe, domnul Bîrsan a susţinut că percheziţia a fost ilegală, având în vedere că atât el cât şi soţia sa au fost acoperiţi de imunitate diplomatică.

Această protecţie împotriva urmăririi penale – concepută de Convenţia de la Viena postbelică – a fost prevăzută pentru a proteja de persecutare diplomaţi autentici care lucrează în ţări ostile, comentează Daily Mail.

Nicidecum pentru ca soţia unui judecător european pentru drepturile omului să poată invoca imunitatea de la o anchetă pentru presupuse delicte complet independente de munca sa.

Acum a venit ultimul cuvânt pe această temă din partea preşedintelui CEDO, avocatul francez Jean-Paul Costa. (Ca o paranteză: nici el, nici domnul Bîrsan nu au fost vreodată judecători în ţara lor de origine şi ambii provin din acea nobilă tradiţie a „dreptului academic”), ţine să sublinieze ziarul britanic.

Acceptă el, oare, că nu există nicio imunitate pentru d-na Bîrsan? Trebuie, oare, ca justiţia română să fie atât făcută cât şi văzută că este făcută? Ei bine, într-un cuvânt: nu, notează critic publicaţia.

Potrivit Daily Mail, într-o declaraţie a instanţei europene, Costa îşi foloseşte întreaga putere şi influenţă în favoarea soţilor Bîrsan. El a afirmat: „Imunităţile sunt o componentă esenţială a independenţei judiciare în conformitate cu statul de drept şi se aplică judecătorilor din fiecare instanţă internaţională”.

„În contextul specific al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului ele trebuie să funcţioneze astfel încât să le permită judecătorilor să-şi îndeplinească îndatoririle, în conformitate cu independenţa şi imparţialitatea ce li se cere de către acest instrument”, se precizează.

„Curtea este îngrijorată de faptul că în efectuarea unei percheziţii la domiciliul judecătorului român, ca parte a unei anchete cu privire la alegaţiile despre soţia sa, este posibil ca normele privind imunitatea să nu fi fost respectate”, se afirmă în comunicatul de presă de miercuri, 19 octombrie. „Imunităţile se extind, de asemenea, la soţiile şi copiii minori”, se detaliază.

Costa întreabă acum autorităţile române de ce au ignorat această „componentă esenţială a independenţei judiciare” şi au efectuat percheziţia fără a cere permisiunea Curţii de la Strasbourg.

„Să sperăm că vor face ceea ce mulţi dintre vecinii noştri europeni consideră că este cel mai bun răspuns la edictele Curţii de la Strasbourg: pur şi simplu să o ignore”, conchide în aceeaşi notă critică ziarul britanic.

Într-un articol cu titlul „Strasbourgul îl sprijină pe judecătorul român în cazul bijuterii-pentru¬verdicte”, EUobserver relevă, la rândul său, că CEDO şi-a folosit puterea şi influenţa în favoarea unuia dintre judecătorii săi care a cerut imunitate diplomatică pentru soţia sa, un judecător cu o poziţie înaltă, investigată pentru corupţie.

Bucureştiul ar fi trebuit să solicite CEDO ridicarea imunităţii lui Corneliu Bîrsan înainte de a percheziţiona casa sa şi a soţiei sale, se arată în comunicatul de presă de miercuri. „La ora actuală, nicio cerere de ridicare a imunităţii nu a fost prezentată Curţii”, adaugă comunicatul.

Procurorii români au răspuns, joi, afirmând că ancheta nu îl vizează pe judecătorul de la CEDO sau activităţile sale – pentru care i se acordă imunitate diplomatică – ci pe soţia sa, suspectată de a fi pronunţat verdicte favorabile unui om de afaceri care i-ar fi oferit bijuterii şi călătorii scumpe în străinătate.

Cererea soţilor Bîrsan de imunitate a fost respinsă, marţi, de Consiliul Superior al Magistraturii, care a acordat autorizaţia de percheziţionare a casei lor. Dar dacă se dovedeşte că CEDO are dreptate, întreg cazul s-ar putea prăbuşi, potrivit EUobserver.

„Lucrul pe care îl doresc procurorii anticorupţie este de a continua ancheta, în conformitate cu toate normele legale şi ale CEDO, mai ales având în vedere că este vorba de suspiciuni de corupţie la cel mai înalt nivel – un judecător din cea mai înaltă instanţă din România”, a declarat pentru EUobserver Livia Săplăcan, purtătoarea de cuvânt a Direcţiei Naţionale Anticorupţie /DNA/.

Cazul este doar unul dintr-o serie de dosare de corupţie la nivel înalt, care au fost deschise în România în ultimii cinci ani, dintre care puţine au vizat judecători până în prezent.

Apelurile de procedură şi o reticenţă de a pronunţa sentinţe dure au împiedicat instanţele să-i trimită pe cei mai mulţi dintre aceşti suspecţi în spatele gratiilor. Aceasta este una dintre principalele probleme menţionate în rapoartele anuale ale Comisiei Europene cu privire la reforma justiţiei din România şi Bulgaria, aminteşte EUobserver.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.