Declinul american nu va favoriza China

0

SUA trec prin momente dificile. Redresarea după 2008 a încetinit, iar unii observatori se tem că problemele financiare ale Europei ar putea atrage economia americană şi mondială în a doua recesiune.

În plus, politica SUA este blocată pe probleme de buget iar compromisul devine şi mai dificil odată cu apropierea alegerilor din 2012, atunci când republicanii speră ca problemele economice să-i ajute să-l îndepărteze pe preşedintele Barack Obama.

În aceste condiţii, mulţi prezic declinul Americii, în special în raport cu China, comentează Joseph Nye, fost subsecretar al apărării, profesor la Harvard şi autor al cărţii The Future of Power, în Project Syndicate, preluat de la Stampa de vineri (21 octombrie 2011).

Un recent sondaj Pew a constatat că în 15 din cele 22 de ţări intervievate, majoritatea oamenilor cred că China va înlocui sau a înlocuit SUA ca „superputere lider la nivel mondial”.

În Marea Britanie, procentul celor care este convins de acest lucru a urcat la 47%, de la 34% în 2009. Tendinţe similare sunt evidente în Germania, Spania şi Franţa. În plus, studiul a constatat opinii în mai mare măsură pesimiste privind SUA printre aliaţii mai vechi ai lor decât în America Latină, Japonia, Turcia şi Europa de Est.

Dar şi americanii sunt divizaţi privind opinia dacă China va înlocui SUA ca superputere globală. Americanii au o istorie lungă de estimări greşite ale puterii lor. În anii ’50 şi ’60, după Sputnik, mulţi au crezut că sovieticii vor avea întâietate în faţa Americii în anii ’80 au dat întâietate japonezilor, iar acum chinezilor.

În contextul în care datoria SUA este pe cale să egaleze în decurs de un deceniu venitul naţional şi al unui sistem politic confuz, care pare incapabil să înfrunte problemele fundamentale ale ţării, oare susţinătorii declinului au dreptate în final?

Creşterea economică va aduce China aproape de SUA în termeni de resurse de putere, dar acest lucru nu înseamnă neapărat ca ea va depăşi SUA ca ţară cea mai puternică.

PIB-ul Chinei îl va depăşi aproape sigur pe cel al SUA, într-un deceniu, datorită mărimii populaţiei şi impresionantei rate de creştere economică. Dar, măsurată în termeni de venit pe cap de locuitor, China nu va ajunge din urmă SUA timp de decenii, potrivit analistului.

În plus, chiar dacă China nu va întâmpina piedici mari în politica internă, multe proiecţii actuale se bazează pur şi simplu pe creşterea PIB-ului. Ignoră avantajul SUA în termeni militari şi diplomatici, precum şi dezavantajele geopolitice ale Chinei.

În ceea ce priveşte scăderea în termeni absoluţi, SUA au probleme reale, dar economia americană rămâne extrem de productivă. America rămâne în frunte la capitolele investiţii în cercetare şi dezvoltare, sistem universitar, premii Nobel, şi indicii de spirit întreprinzător.

Potrivit „World Economic Forum”, care şi-a publicat raportul anual privind competitivitatea economică luna trecută, SUA reprezintă a cincea economie cea mai competitivă din lume (după Elveţia, Suedia, Finlanda şi Singapore). China ocupă de abia locul al 26-lea.

În plus, SUA rămân pe primul loc în ceea ce priveşte tehnologiiile de avangardă, cum ar fi biotehnologia şi nanotehnologia. Nu este un tablou de declin economic absolut.

Unii observatori se tem că societatea americană va deveni sclerotică, similar Marii Britanii la apogeul puterii sale cu un secol în urmă. Dar cultura americană este mult mai întreprinzătoare şi descentralizată decât a fost cea a Marii Britanii.

În pofida avertismentelor repetate, America a obţinut beneficii enorme de la imigraţie. În 2005, imigranţii născuţi în străinătate au participat cu 25% la start-up-uri tehnologice în deceniul anterior. Şi China poate conta pe un fond de potenţiale talente de 1,3 miliarde de persoane.

Mulţi comentatori sunt îngrijoraţi de ineficienţa sistemului politic american. În plus, SUA se confruntă cu o perioadă de intensă polarizare partizană şi cu probleme grave precum datoria publică, slăbiciunea învăţământului secundar, blocajul politic.

Fostul premier al Singapore, Lee Kuan Yew are probabil dreptate atunci când spune că China „va depăşi SUA datorită banilor ei, dar nu le vor depăşi ca putere globală în prima jumătate a acestui secol”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.