EUR
4,76 RON
(-0.05%)
USD
4,20 RON
(-0.13%)
GBP
5,47 RON
(+0.13%)
CHF
4,20 RON
(-0.15%)
AUD
2,99 RON
(-0.56%)
CAD
3,18 RON
(-0.06%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,06 RON
(-0.29%)
ZAR
0,30 RON
(-0.29%)
BRL
1,12 RON
(-0.79%)
CNY
0,63 RON
(-0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.17%)

Facebook construieşte profile-umbră pentru non-utilizatori

0

– Facebook construieşte profile pentru persoanele care nu şi-au creat un cont la gigantul reţelelor de socializare, susţin comisarii de la supravegherea confidenţialităţii

Afirmaţia, făcută de IDPC (Comisarul pentru Protecţia Datelor din Irlanda), susţine că utilizatorii sunt încurajaţi să distribuie detaliile personale ale non-utilizatorilor, precum nume,  numere de telefon şi adrese de email, pe care Facebook le foloseşte pentru a crea „profile-umbră” ale acelor persoane, relatează Daily Mail.

Totuşi, Facebook, care are peste 800 de milioane de utilizatori, a negat aceste acuzaţii şi respinge afirmaţiile conform cărora reţeaua de socializare urmăreşte informaţiile personale ale non-titularilor de conturi Facebook.

Reclamaţiile au fost menţionate într-o plângere făcută de studentul Max Schrems, de 24 de ani, în august, în care a cerut companiei să comunice datele pe care compania Facebook le are despre el, în condiţiile în care multe din ele le-a şters de pe profilul său.

Acesta a primit un CD cu toate informaţiile, inclusiv datele despre cererile de prietenie ale sale şi mesaje pe care el le-a şters, şi apoi a depus 22 de plângeri la IDPC, care are jurisdicţie asupra Facebook în Europa.

Reclamaţia spune că informaţia este adunată „fără consimţământul sau cunoştinţa subiectului” şi poate fi „jenantă sau intimidantă, având în vedere că sunt incluse şi date sensibile precum opiniile politice, convingerile religioase sau orientarea sexuală”.

Dacă reţeaua de socializare este găsită vinovată de deţinere de informaţii în mod ilegal, aceasta va fi forţată să se supună legii sau va fi amendată.

Purtătorul de cuvânt pentru IDPC, Ciara O’Sullivan a spus pentru FoxNews.com că auditul politicilor de confidenţialitate a Facebook Irlanda este parte dintr-o „investigaţie legală” care se aşteaptă să declanşeze schimbări.

Purtătorul de cuvânt al Facebook, Andrew Noyes, a declarat că reţeaua de socializare permite utilizatorilor să trimită emailuri către prieteni pentru a-i invita să devină membri Facebook şi că acele adrese de email ale celor invitaţi  şi numele lor sunt păstrate pentru ca utlizatorii să fie informaţi atunci când prietenii dau curs acestei invitaţii. Acesta a mai adăugat că „această practică este obişnuită printre serviciile care implică invitaţii”.

Domnul Noyes a mai spus: „Afirmaţia că Facebook face un fel de profile vicioase este pur şi simplu greşită”.
Reţeaua de socializare a mai spus că informaţiile de la utilizatori nu sunt folosite în scopuri publicitare şi nici nu sunt vândute altor persoane.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.