EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Hidroelectrica a transmis CE informaţiile solicitate în legătură cu contractele de furnizare a energiei aflate în derulare

0

Compania Hidroelectrica a răspuns solicitărilor transmise de către oficiali ai Comisiei Europene în legătură cu contractele de furnizare de energie aflate în derulare şi a pus la dispoziţie toate informaţiile necesare pentru evaluarea activităţii pe piaţa energiei din România, informează compania.

Referitor la contractele de furnizare încheiate cu Alro Slatina şi Arcelor Mittal au fost transmise, prin intermediul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, clarificările solicitate încă din luna aprilie 2011, iar Comisia Europeană nu a cerut până acum informaţii suplimentare.

Conducerea companiei considera că cele două contracte menţionate nu se încadrează în categoria ajutorului de stat (subvenţii indirecte acordate de către stat pentru anumiţi distribuitori) şi a argumentat solid această convingere.

În opinia Hidroelectrica nici contractele de mai sus şi nici altele aflate în derulare, nu reprezintă ajutor de stat deoarece în toate cazurile livrarea s-a făcut la preţuri mai mari decât costul mediu de producţie, asigurând profitul companiei. De asemenea, încheierea acestor contracte nu a avut ca rezultat transferul unor resurse financiare aparţinând statului roman către furnizorii menţionaţi. Mai mult, contractul cu Arcelor Mittal a fost încheiat pe bursa de energie, în condiţii de transparenţă şi de concurenţă.

‘Conducerea Hidroelectrica este preocupată de respectarea condiţiilor impuse de apartenenţa la Uniunea Europeană şi de asigurarea condiţiilor necesare dezvoltării şi consolidării pieţei concurenţiale aşa încât în anul 2011 a iniţiat trei runde de negocieri cu partenerii din Piaţa Concurenţială, având ca obiective reducerea duratei contractelor, reducerea cantităţilor livrate, majorarea preţului de livrare şi chiar întreruperea contractelor. Negocierile vor continua până la finele anului, urmând ca rezultatele să fie aplicate începând cu exerciţiul economico-financiar 2012’, a declarat Constantin Trihenea, director general al Hidroelectrica SA.

Comisarul european pentru concurenţă, Joaquin Almunia, a declarat vineri că, în prezent, Comisia Europeană (CE) analizează mai multe notificări referitoare la posibile ajutoare de stat ce vizează unele companii din România, printre care Oltchim şi Hidroelectrica.

‘La ora actuală analizăm notificarea de ajutor de stat pentru Oltchim şi, de asemenea, notificarea privind intenţia statului român de a închide unele mine de cărbune care nu mai au posibilitatea de a funcţiona. Analizăm, în prezent, potenţialul ajutor acordat producătorilor de aluminiu şi oţel Arcelor Mittal şi Alro, prin intermediul unor tarife de electricitate reduse oferite de Hidroelectrica.

Recent, am început să analizăm probleme ce ar putea reflecta un ajutor de stat în contractele încheiate de Hidroelectrica cu distribuitori de energie şi alţi clienţi industriali. Problema este că nu poţi oferi preţuri mai mici unor companii fără justificări clare’, a spus comisarul european pentru concurenţă.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.