Ministrul Teodor Baconschi a inaugurat Consulatul României la Catania

Ministrul român al afacerilor externe, Teodor Baconschi, a inaugurat sâmbătă (22 octombrie) Consulatul României la Catania, Italia, informează instituţia într-un comunicat de presă.

La ceremonia de inaugurare au participat preşedintele Provinciei Catania, Giuseppe Castiglione, primarul oraşului Catania, Raffaele Sacanelli, senatorul de Catania Giuseppe Firrarello, alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale, regionale şi naţionale italiene, parlamentarii români de diaspora, senatorul Viorel Badea şi deputatul William Brînză, numeroşi membri ai comunităţii româneşti din regiune şi reprezentanţi ai mass media locale şi române.

Şeful diplomaţiei române a evidenţiat importanţa deschiderii acestei reprezentanţe diplomatice pe teritoriul Republicii Italiene, într-o regiune în care se regăsesc aproximativ 80.000 de români.

„O promisiune îndeplinită este mai grăitoare decât o mie de discursuri. România este prima ţară care deschide un consulat la Catania, fapt extrem de bine primit de aleşii şi autorităţile acestei provincii. Dincolo de contribuţia la întărirea cooperării cu Italia, această misiune diplomatică este esenţială pentru cei peste 80.000 de compatrioţi ai noştri din Sicilia, care nu vor mai fi nevoiţi să cheltuiască bani şi timp pe deplasări la Roma pentru a beneficia de servicii consulare”, a declarat şeful diplomaţiei române.

Prin deschiderea acestui nou consulat, Ministerul Afacerilor Externe asigură astfel accesul mai uşor al cetăţenilor români din regiune la serviciile consulare. „Prin acest nou consulat, le arătăm românilor din Italia că ne pasă de soarta lor. Şi ei fac parte din corpul naţiunii noastre, contribuie prin truda lor la bunăstarea familiilor rămase în ţară, şi merită acest gest firesc de recunoştinţă din partea României. Oriunde s-ar afla, românii au dreptul la servicii consulare de calitate şi, pe cât posibil, de proximitate”, a evidenţiat ministrul Baconschi.

Ministrul Afacerilor Externe şi-a exprimat, de asemenea, aprecierea pentru relaţia bilaterală cu partea italiană, cu care România are un dialog dinamic, dezvoltând continuu parteneriatul strategic.

Totodată, şeful diplomaţiei române şi-a arătat mulţumirea pentru faptul că românii din Italia, în majoritatea lor covârşitoare, sunt bine integraţi şi contribuie cu circa 4 miliarde euro la creşterea economică a Italiei.
Preşedintele Provinciei Catania, Giuseppe Castiglione, a subliniat importanţa deschiderii noului consulat al României pentru dezvoltarea colaborării dintre cele două ţări: „Pentru comunitatea românească, pentru provincie, pentru oraşul Catania, deschiderea consulatului este foarte importantă (…) Noul consulat român demonstrează, încă o dată, prietenia de lungă durată care leagă cele două popoare şi va fi totodată punctul de referinţă pentru toată zona meridională a Italiei.

Vă mulţumesc, domnule ministru, pentru mesajul pe care îl transmiteţi oraşului Catania, provinciei Catania, prin deschiderea consulatului român. E un semn de recunoştinţă, de stimă şi de reconfirmare a foarte bunelor raporturi dintre România şi Italia.”

Consulatul României la Catania este menit să asigure protecţie şi asistenţă consulară pentru cetăţenii români rezidenţi, domiciliaţi sau aflaţi în calitate de turişti în cele patru regiuni din sudul Republicii Italiene, care constituie circumscripţia consulară a oficiului, respectiv Sicilia, Basilicata, Calabria şi Puglia.

Decizia înfiinţării noului oficiu vine ca urmare a creşterii constante, din ultima perioadă, a numărului solicitărilor de servicii consulare, respectiv din dorinţa de a echilibra prezenţa consulară în Peninsulă şi de a o adapta la cerinţele comunităţii româneşti din Italia.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.