Not My Life, documentar CNN despre sclavia modernă, în care sunt intervievaţi şi traficanţi români

Un documentar realizat de CNN sub numele „Not My Life” şi programat a fi difuzat pe CNN International în două părţi, sâmbătă, 22 octombrie, şi duminică 23 octombrie, dezvăluie lumea brutală a traficului cu fiinţe umane şi sclavia modernă. Filmul conţine şi interviuri cu traficanţi români.

Realizat de Robert Bilheimer, care s-a documentat timp de patru ani în Europa, America de Nord şi de Sud, Asia şi Africa, filmul se concentrează în principal pe vânzarea femeilor şi copiilor care sunt de multe ori victime ale exploatării comerciale sexuale sau de altă natură.

În lume, caracterul inuman al unora iese la suprafaţă atunci când cei vulnerabili devin victimele traficanţilor. Dar în egală măsură există speranţă şi dorinţa de a reacţiona, izvorâte din relatările supravieţuitorilor şi ale celor care luptă cu dedicaţie, dar cu resurse insuficiente, împotriva acestor traficanţi, relatează CNN.

Documentarul prezintă munca forţată din Ghana, copiii soldaţi din Uganda, cerşetorii stradali şi cei care caută prin gunoaie în India, exploatarea sexuală în Europa de Est şi Asia de Sud-Est, sclavia domestică din SUA şi alte forme de abuzuri asupra copiilor în America de Nord şi de Sud. Ideea centrală este sărăcia, de multe ori membrii familiei îşi vând copiii pentru a-şi plăti datoriile sau pur şi simplu pentru mâncare. Ceea ce doreşte să scoată în evidenţă Not My Life este că aceşti copii sunt trădaţi chiar de cei în care au încredere, rezumă site-ul www.cine-vue.com.

Combinând mărturii ale supravieţuitorilor, opinii şi analize culese de la avocaţii lor care descriu exploatarea în detaliu, Bilheimer acoperă multe subiecte şi filmul său atrage atenţia asupra faptului că milioane de oameni din toată lumea sunt supuşi sclaviei moderne.

Produs în cadrul iniţiativei CNN ce poartă numele de ‘Proiectul Libertăţii’ (The Freedom Project), Not My Life se plasează la locul potrivit, dar se concentrează pe situaţia victimelor, şi nu pe autorii abuzurilor.

Documentarul mai prezintă interviuri cu traficanţi români, care din păcate au primit pedepse mult prea blânde, şi descrie doar succint cazul miilor de indivizi ce practică turismul sexual, cum ar fi cei care călătoresc în Cambodgia pentru a ‘cumpăra’ copii traumatizaţi de care pot abuza săptămâni în şir.

În ciuda neajunsurilor sale, Not My Life se constituie într-un rechizitoriu puternic împotriva traficului global cu fiinţe umane şi al abuzării celor neajutoraţi. Traficul cu fiinţe umane ia mai multe forme, dar consecinţele sunt întotdeauna devastatoare pentru victime.

Atrăgând atenţia asupra acestor colţuri obscure ale lumii, mesajul lui Bilheimer este clar: Suntem toţi responsabili în faţa acestor oameni şi primul pas este să ştim care este situaţia lor. Not My Life este un important prim pas.

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.