Polonia radiază, Ucraina se scufundă, însă ambele traiectorii se pot schimba

0

„Amânarea” întrevederii cu preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici este singura reacţie adecvată a Uniunii Europene /UE/ la sentinţa în cazul Iuliei Timoşenko, o sentinţă „revoltătoare, care miroase a putinism”, este de părere cotidianul britanic The Guardian.

Uniunea Europeană nu trebuie să cedeze şantajului la ameninţarea atât de des folosită de Kiev, potrivit căreia Ucraina îi va întoarce spatele Europei pentru a se reapropia de Moscova. În acelaşi timp, publicaţia menţionată atenţionează că Europa nu are dreptul să „cedeze” Ucraina.

În afară de UE, nemulţumit de sentinţa la adresa Iuliei Timoşenko este şi Vladimir Putin, în pofida faptului că „metoda utilizării justiţiei în scopuri politice este a sa proprie”.

Însă, nimeni altcineva nu este atât de îngrijorat de actuala situaţie precum este Polonia, vecinul vestic al Ucrainei şi cel mai consecvent prieten şi apărător al Kievului în UE.

De altfel, tocmai Varşovia a fost unul dintre acele canale prin care Ianukovici le trimitea liderilor europeni mesaje private despre posibile concesii în cazul Timoşenko, dezvăluind astfel minciuna privind independenţa justiţiei ucrainene.

Potrivit The Guardian, nu se poate imagina un contrast mai mare între cursurile de dezvoltare ale acestor două ţări vecine. Chiar dacă în politica internă a Poloniei este prezentă şi acum „o bună doză de paranoia”, ultimele alegeri parlamentare s-au desăşurat aici într-o destul de mare conformitate cu normele, ceva mai calm şi chiar mai plictisitor decât în unele locuri inclusiv din Occident.

Într-un cuvânt, vectorul de evoluţie a Poloniei de după revoluţia de catifea din 1989 nu stârneşte dubii, constată The Guardian.

Alta este situaţia de după „revoluţia portocalie” din Ucraina /2004/. Iniţial, în entuziasmul acelui moment, mulţi – polonezi dar şi ucraineni – au crezut că ţara va prelua trecerea la democraţie la fel cum a preluat şi „revoluţia de catifea”.

Aceste speranţe – ale vecinilor, dar mai ales ale ucrainenilor – s-au spulberat. Desigur, viaţa multor ucraineni s-a îmbunătăţit, ei au devenit, în multe privinţe, mai liberi, însă sistemul politic şi economic continuă să fie afectat de corupţie, de cultura banditismului şi ineficienţă.

De unde provine această imensă diferenţă între două ţări ale căror teritorii au aparţinut, perioade bune din istorie, unora şi aceloraşi imperii sau state?, se întreabă The Guardian.

Unii văd motivul în influenţa externă, alţii – în economie, iar alţii – în aspecte culturale profunde. Fiecare explicaţie conţine un sâmbure de adevăr, însă nici geografia, nici economia, nici cultura nu prestabilesc soarta unei ţări, subliniază cotidianul britanic.

Împărtăşind opinia politicianului şi gânditorului american Daniel Patrick Moynihan, The Guardian îşi exprimă convingerea că „o bună politică, o bună Constituţie şi nişte instituţii judecătoreşti bune sunt în stare, cu puţin noroc şi cu suficient timp, să schimbe chiar şi cursul râurilor”.

Ţări degenerate, alcoolizate şi corupte – cum putea părea şi Polonia în urmă cu 40 de ani – pot deveni moderne, deschise şi democrate. Mai mult decât atât, liberalii cred că şi ţările ultraortodoxe, islamice şi asiatice se pot transforma, adaugă cotidianul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.