Prima plângere din ziua de vot în Bulgaria a fost împotriva… unei capre

În primele ore ale zilei de vot în Bulgaria nu au fost înregistrate incidente semnificative. Secţiile de votare s-au deschis duminică, la ora 06.00 locală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale şi municipale.

La comisiile municipale din ţară au fost depuse câteva plângeri pentru propagandă politică nepermisă în timpul desfăşurării scrutinelor. Potrivit agenţiilor de presă sofiote, prima asemenea plângere a fost depusă la comisia electorală din oraşul Hisaria (centrul Bulgariei).

Un partid politic a sesizat comisia că o capră pe care era înscris numărul ce aparţinea unui candidat rival în buletinele de vot ar fi traversat satul Novo Jelezare, îndemnându-i în acest fel pe sătenii să voteze pentru candidatul respectiv, informează agenţia Focus.

Ziarul Dnevnik scrie în ediţia sa electronică că Dimităr Ivanov, secretarul parlamentar al uneia dintre forţele politice a publicat în profilul său din reţeaua de socializare Facebook o fotografie a buletinului de vot. Dimitrov susţine că buletinul este transparent, ceea ce compromite secretul votului.

Biroul de presă al ministerului de interne informează că până acum poliţia a primit 549 de sesizări privind cumpărarea de voturi. O persoană a fost reţinută într-un cartier al Sofiei, locuit de romi, sub acuzaţia de cumpărare de voturi. La individul respectiv poliţiştii au găsit un caiet cu datele personale ale mai multor alegători.

Aproximativ 6,9 milioane de alegători înregistraţi trebuie să îl desemneze cu vot majoritar pe succesorul preşedintelui socialist Gheorghi Pârvanov care nu mai este eligibil după două mandate de cinci ani. Şeful statului bulgar îşi asumă funcţii reprezentative: el este comandantul suprem al armatei şi reprezintă ţara în relaţiile internaţionale.

Cei trei principali candidaţi – conservatorul Rosen Plevneliev dat favorit, socialistul Ivailo Kalfin şi fostul comisar european Meglena Kuneva, candidat independent – cer o mai bună integrare a Bulgariei în Uniunea Europeană, al cărei membru cel mai sărac ea este din 2007.

Al doilea tur, în cazul probabil când niciun candidat nu obţine majoritatea absolută din primul tur, va avea loc duminică 30 octombrie.

Bulgarii trebuie de asemenea să aleagă în această duminică în scrutin proporţional cele 264 de consilii municipale. Primarii vor fi aleşi în scrutin uninominal majoritar în două tururi.

Coincidenţa alegerilor prezidenţiale şi municipale ar trebui sa încurajeze participarea ce ar putea ajunge la 60%, potrivit institutelor de sondaj.

Secţiile de votare urmează să se închidă la 19.00 ora locală /16.00 GMT/ şi primele estimări la ieşirea de la urne sunt aşteptate înainte de 17.00 GMT. Primele rezultate parţiale oficiale urmează să fie anunţate mai târziu, în timpul nopţii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.