EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

Reforma pensiilor, un nou motiv de conflict în rândul alianţei de guvernământ italiene

0
Primul ministru italian, Silvio Berlusconi, şi-a anunţat intenţia de a convoca luni un consiliu de miniştri extraordinar pentru a reforma sistemul de pensii. Principalele cotidiene naţionale subliniază că, înainte de dezbateri, ar trebui să îşi convingă aliatul Umberto Bossi /Liga Nordului/ care s-a împotrivit vehement unei reforme a pensiilor.

Cotidianul Corriere della Sera citează discuţia purtată la Bruxelles între jurnalişti şi premierul italian. La presiunea partenerilor europeni, Italia va trebui să adopte măsuri de austeritate urgente pentru a evita o soluţie similară Greciei. Berlusconi a anunţat că va lua decizii pe care le-a amânat „din cauza celorlalţi”.

Una dintre măsuri este reforma sistemului pensiilor care trebuie să modifice vârsta pensionării atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, la 67 de ani. Berlusconi a amintit că în Italia, speranţa de viaţă a unei persoane este de 80 de ani. Din acest motiv, este greu pentru noile generaţii de muncitori să alimenteze pensiile celor care încetează să lucreze la 59 de ani, în condiţiile în care aceştia mai trăiesc în medie încă 20 de ani.

Italia este singura ţară europeană care a introdus „pensia pentru vârstă înaintată”. La cerere, toate persoanele care au contribuit timp de 35 de ani la fondul pensiilor şi au depăşit vârsta de 59 de ani, se pot pensiona conform actualului sistem.

Singura condiţie este ca ele să înceteze orice activitate, subliniază cotidianul La Stampa. Silvio Berlusconi a precizat că nu vor scădea valorile pensiilor, dar este normal ca legea să fie actualizată conform condiţiilor din prezent. Obiectivul rămâne anularea debitului public până în 2013, dar cu ajutorul reformelor pentru dezvoltarea economică ar putea deja demara procesul balansului economic. ‘Este adevărat că o datorie de 1.900 de miliarde de euro moştenită din trecut sare în ochi. Mai ales ai speculanţilor financiari’, a adăugat el.

O altă reformă care ar putea ajunge pe masa următorului consiliu de miniştri este vânzarea bunurilor din patrimoniul de stat, cum ar fi locuinţele sociale, titrează cotidianul Il Messaggero. Potrivit mai multor membrii ai partidului Poporul Libertăţii /PdL/, vânzarea imobilelor din proprietatea statului ar fi o soluţie pentru ameliorarea deficitului bugetar. Propunerea a fost respinsă iniţial de primul ministru Silvio Berlusconi, dar duminică seara acesta a anunţat că ar putea fi o alternativă de luat în calcul.

Opoziţia de centru-stânga consideră că ultimatumul dat Italiei de către partenerii europeni, este, de fapt, un final anunţat al carierei politice a lui Berlusconi. Potrivit lui Gianfranco Fini, preşedintele partidului Viitor şi libertate, Italia şi-a pierdut credibilitatea la nivel internaţional şi ultimatumul este ultima şansă pe care Berlusconi o mai are pentru a demonstra că este capabil să guverneze.

Preşedintele partidului Uniunea de Centru, Pier Ferdinando Casini, a stigmatizat zâmbetele ironice ale liderilor Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy la adresa Italiei şi a comentat că „Berlusconi s-a prezentat ca un elev cu temele nefăcute”.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.