România are o viteză excepţională la internet, dar stă prost la conţinut, apreciază Kelemen Hunor

0
România are o viteză excepţională în ceea ce priveşte internetul, dar nu stă deloc bine în privinţa conţinutului, a spus vineri ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, la încheierea celei de-a patra ediţii a Zilelor Franco-Române ale Audiovizualului şi Cinematografiei desfăşurate în perioada 20-21 octombrie la hotel Novotel din Bucureşti.

„România are o viteză excepţională în ceea ce priveşte internetul. Noi din acest punct de vedere am reuşit să parcurgem o etapă foarte importantă. Viteză avem, dar conţinut nu prea, şi asta este problema. Cu conţinutul stăm destul de prost, cu cel digital.

Aici România are de recuperat extraordinar de mult şi are de recuperat în toate domeniile atât în ceea ce priveşte cultura scrisă sau patrimoniul cultural naţional, dar şi în ceea ce priveşte audiovizualul şi cinematografia”, a declarat Kelemen Hunor.

El a spus că România stă foarte slab şi la transferul arhivei naţionale de filme pe suport digital şi a precizat că se fac „eforturi uriaşe” pentru acest transfer, dar a precizat că acest lucru nu se va finaliza mai devreme de şase sau şapte ani.

Ministrul Culturii a amintit şi de problema cu care se confruntă distribuţia filmului românesc şi nu numai precizând că a fost iniţiat un proiect prin care sălile de cinematograf existente să fie păstrate şi redate circuitului cinematografic.

Kelemen Hunor a apreciat, de asemenea, că cele mai importante aspecte legate de trecerea la transmisia TV digitală „nu sunt cele tehnologice sau chestiunile de reglementare, care reprezintă în sine o reglementare pentru români. Mai importante sunt acele aspecte legate de dividentul digital”.

Ministrul Culturii a dorit să mulţumească tuturor participanţilor la dezbateri şi a spus că în cele două zile România a avut de câştigat foarte multă experienţă, „fiindcă Franţa din acest punct de vedere într-adevăr este cu foarte mulţi paşi înaintea noastră”.

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, a spus că este deosebit de bucuros de rezultatele dezbaterilor, apreciind ca un semn de reuşită prezenţa ministrului Culturii la încheierea acestora.
„Este semnalul că problemele despre care s-a vorbit sunt foarte importante, strategice pentru România, asta rezultă din dezbateri, atât pentru industria culturală română, cât şi pentru operatorii români. România este o ţară de cultură care are intenţia să rămână aşa, rămânând deosebită prin participările sale la marile festivaluri”, a spus Henri Paul.

Pe parcursul celor două zile de dezbateri au fost discutate teme precum „Provocarea tehnologică a trecerii la digitalizare, „Trecerea la digitalizare: consecinţele asupra audiovizualului”, „Dezvoltarea noilor reţele”, „Meseriile din cinematografie”, „Susţinerea difuzării în sală a filmelor europene” sau „Este internetul noul mod de difuzare a cinematografiei europene?”.

Ambasadorul Audiovizualului Extern din Franţa, Louis de Broissia, a considerat că cele două zile de dezbateri au fost de o „calitate excelentă” fiind de părere că momentul a fost bine ales.
„Este anul în care trebuie să vorbim despre digital, este anul în care Japonia a abandonat modelul analogic pe 24 iunie, Quebec-ul în urmă cu câteva zile, Franţa peste câteva zile, iar România peste câteva luni”, a spus Louis de Broissia.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.