Satelitul german Rosat a intrat în atmosferă dar nu se ştie unde ar putea să cadă

Satelitul german cu raze X Rosat, scos din funcţiune în anul 1999, a intrat duminică în atmosfera terestră, dar nu se ştie dacă în urma dezintegrării sale unele dintre părţile componente au căzut pe Pământ şi nici locul unde s-ar fi produs impactul, relatează agenţia EFE.

Centru Aerospaţial German (DLR) a precizat că satelitul a intrat în atmosfera terestră între orele 01.45 GMT şi 02.15 GMT, când ar fi trebuit să se dezintegreze cea mai mare parte a acestui obiect care cântăreşte 2,5 tone.

Anterior DLR dezminţise de la sediul său din Koln (vestul Germaniei) că bucăţi din satelit ar putea să cadă peste Europa, Africa sau Australia. În ultimele zile, tehnicieni de la Centrul Aerospaţial German au insistat că probabilitatea ca anumite componente ale satelitului să producă daune în urma impactului cu solul sunt minime.

Identificarea locului exact al impactului este dificilă, în principal datorită vitezei ridicate a satelitului (o încercuire completă a Terrei durează numai 90 de minute), dar şi datorită rotaţiei Pământului în jurul propriului său ax. Experţii au putut să precizeze numai că Rosat va cădea pe Pământ în zona delimitată de 53 de grade latitudine nordică şi 53 de grade latitudine sudică.

În timpul misiunii sale dintre anii 1990 şi 1999, Rosat s-a rotit în jurul Terrei pe o orbită eliptică la o distanţa de sol cuprinsă între 585 şi 565 de kilometri. După ce a fost scos din exploatare, satelitul german a pierdut continuu altitudine din cauza fricţiunii cu atmosfera terestră, astfel încât la începutul lunii septembrie distanţa sa faţa de sol s-a redus la circa 290 de kilometri.

Atunci când satelitul a intrat în atmosferă cu o viteză de 28.000 de kilometri pe oră, aşa cum era previzibil, s-a descompus în bucăţi şi cea mai mare parte s-a dezintegrat în urma căldurii extreme generate de frecare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.