EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Scriitorul Viktor Erofeev: Din păcate, Putin este mai liberal decât 80% dintre ruşi

0

În Rusia există astăzi puţini intelectuali ale căror voci reuşesc să ajungă până în Occident. Scriitorul Viktor Erofeev este unul dintre ei. Erofeev nu doar a criticat din vremurile sovietice oamenii puterii, ci a şi influenţat în mare măsură evoluţia noii literaturi ruse.

Într¬un interviu acordat cotidianului elveţian Neue Zuercher Zeitung, scriitorul vorbeşte despre Rusia, despre „Stalin cel bun” şi despre Putin.

„Atunci când a apărut cartea mea „Stalin cel bun”, eu însumi am încercat să opresc publicul mai în vârstă să o cumpere: „Nu, mamaie, nu cumpăraţi, nu este despre ce credeţi dv”. Mult timp i-am dispreţuit pe cei care îl simpatizau pe Stalin, însă oamenii îl iubesc pentru că ei înşişi sunt neputincioşi”, declară Erofeev. Potrivit scriitorului, ruşii nu ştiu să-şi trăiască viaţa: din când în când, ei au nevoie de „un dictator georgian” sau de „un antrenor de fotbal olandez”.

În 1974, la Moscova a avut loc aşa-zisa „expoziţie a buldozerelor”: o prezentare non¬conformistă de tablouri, distrusă de putere cu buldozerele. Cu toate acestea, acea expoziţie a avut, totuşi, un rezultat: după o anumită perioadă, la Moscova a fost înfiinţat sindicatul liber al pictorilor, iar arta independentă a cunoscut un avânt. Erofeev a vrut să facă ceva asemănător în literatură: nu o anulare totală a cenzurii, ci o anumită autonomie.

În acest sens, almanahul literar scos în 1979 de Viktor Erofeev urma să fie „o expoziţie a buldozerelor pentru literatură”. „Ştiam că există riscuri, dar credeam că puterea nu va fi atât de ticăloasă./…/ Eu am avut la Moscova o minunată copilărie. Părinţii mei mi-au oferit totul, însă eu i-am lăsat fără nimic”, îşi aminteşte scriitorul, precizând că întreaga carieră diplomatică a tatălui său, pe atunci ambasador la Viena, a fost compromisă.

Întrebat de ziarul elveţian dacă a fost surprins de vestea că Vladimir Putin va candida din nou în alegerile prezidenţiale, Erofeev declară că acest lucru era de aşteptat. „Cred că Putin va fi în permanenţă preşedinte. Din păcate, Putin este mai liberal decât 80 la sută din populaţia ţării. Ruşii sunt un popor arhaic, cu puternice atitudini naţionaliste. Dacă alegerile ar fi fost total libere, Putin le¬ar fi câştigat”, îşi exprimă convingerea Viktor Erofeev.

În pofida faptului că Putin „nu este pro-Occident, ci ofiţer KGB”, el le-a oferit ruşilor libertatea vieţii personale: atât timp cât nu te amesteci în politică, poţi face tot ce vrei, consideră Erofeev. Potrivit scriitorului, problema lui Putin nu este aceea că ar bate cu pumnul în masă. „El nu este atât de rău precum acei naţionalişti, fascişti şi imperialişti care îşi întăresc astăzi poziţiile”, afirmă prozatorul rus.

În opinia lui Erofeev, cel mai mare duşman al Rusiei nu este nici Putin, nici Medvedev, ci propriul popor, care trăieşte într-o lume iluzorie. „Ruşii ştiu puţine despre lume şi se consideră un popor ales, cel mai apropiat de Dumnezeu. Astfel de închipuiri trebuie protejate, iar pentru aceasta este nevoie de duşmani – interni şi externi. Eu, de exemplu, m-am transformat într-un duşman intern, lucru pe care-l poţi afla uşor de pe internet”, constată Erofeev.

Potrivit lui Erofeev, astăzi literatura rusă a început din nou să se preocupe de aspectele politice şi sociale ale vieţii. Totuşi, în opinia lui Erofeev, literatura contemporană rusă nu a atins nivelul celei din anii 1990. Textele de azi se interesează de viaţă, de caractere, de relaţiile dintre oameni şi din acest motiv au nevoie, într-o anumită formă, de echitate umană. Însă, după cum declară Erofeev, în literatură „este vorba despre altceva”.

„Joyce nu făcea acest lucru, nici Kafka. Noi – /Vladimir/ Sorokin, /Viktor/ Pelevin, /Lev/ Pirogov şi cu mine – am devenit populari în Occident nu pentru că l-am criticat pe Stalin, ci pentru că am creat un nou stil în literatură.

La ora actuală, nu văd talente literare. Trăim vremuri de tranziţie: vechea generaţie de scriitori a plecat, iar cea nouă nu este încă vizibilă”, consideră scriitorul.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.