Unele întrebări „sensibile” au fost scoase din chestionarele recensământului

0

– Întrebările cu referire la aspecte legate de venituri şi proprietăţi “au fost considerate sensibile şi s-a renunţat la ele”, a declarat pentru românialiberă.ro, purtătorul de cuvânt al INS, Vladimir Alexandrescu.

Deşi regulamentul european recomanda şi întrebări mai „intime”, autorităţile române au renunţat să afle cuantumul chiriei, veniturile, numărul proprietăţilor şi al maşinilor şi au fost scoase din chestionarele pentru recensământul din acest an, scrie România Liberă.

Potrivit INS, conform regulamentului internaţional, aceste întrebări ar fi trebuit să fie incluse. Nici informaţiile despre mijloacele de transport folosite de români pentru deplasarea la serviciu sau şcoală, ori care este distanţa parcursă până la job şi timpul necesar, tipul locului de muncă sau locul de domiciliu, cu cinci ani înainte de recensământ nu sunt chiar atât de importante pentru autorităţi.

De asemenea s-a renunţat şi la întrebări despre ţara de naştere a părinţilor, dobândirea cetăţeniei, parteneriate de acelaşi sex, locuri de parcare ori conectivitate la internet.

Totodată, declararea CNP-ului la recensământ nu e obligatorie.

Pasul înapoi făcut de autorităţi vine în urma dezbaterii susţinute pe marginea confidenţialităţii datelor personale, dar şi a refuzului multor persoane recenzate de a-şi divulga codul numeric personal. Prin urmare, dacă ţi se cere CNP-ul la recensământ, poţi refuza să-l dezvălui recenzorului, fără a risca o amendă.

“Nimeni nu este obligat să-şi spună codul numeric personal la recensământ dacă dintr-un motiv sau altul nu doreşte să o facă. Oricine poate şi va fi recenzat chiar şi absenţa acestui CNP, iar cei care refuză să-l divulge recenzorului nu riscă absolut nicio sancţiune”, a declarat Vladimir Alexandrescu.

Celor care sunt convinşi să-şi dea CNP-ul cu argumentul “oricum, CNP-ul este extrem de uşor de aflat”, Lucian Davidescu, editor RL, le răspunde: „Da, e uşor de aflat, dar nu însoţit de un dosar cu informaţii personale”. Tot el remarcă:

” Nu e clar la ce vor folosi informațiile – presupusa fraudare a alegerilor e doar una dintre sutele de posibilități – dar e limpede că eforturile sunt prea mari pentru un scop aparent trivial. Culmea absurdului a fost atinsă când Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a anunțat că își suspendă activitatea de relații cu publicul exact pe perioada recensământului, «deoarece se efectueaza mutarea la noul sediu alocat».
Cum să închizi instituția când se întâmplă cea mai amplă colectare de date personale de la înființare până acum? Fie securiștii de acolo ar trebui dați afară până la ultimul pentru incompetență totală, fie e o încercare penibilă de-a opri efectele legii care le dă cetățenilor dreptul de-a cere eliminarea CNP”.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.