EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Uniunea Eurasiatică – imperiul din eprubetă

0

Uniunea Eurasiatică, o idee preluată de Vladimir Putin de la liderul kazah Nursultan Nazarbaev, pare să devină un proiect prin care „clerul sovietic KGB-ist” vrea să rămână în istorie.

Obiectivul este unul grandios: să păcăleşti istoria şi legile vieţii, să te scufunzi de două ori în acelaşi râu, să umfli balonul spart şi rupt în zeci de bucăţele mici. Cu alte cuvinte, să creezi un imperiu din eprubetă, notează cotidianul rus Gazeta.

Problema unui loc în istorie este, de fapt, singura care ar trebui să-l preocupe pe Putin. Deocamdată, principalele repere istorice ale regimului său sunt atacurile teroriste de pe Dubrovka şi din Beslan, dosarul Iukos, precum şi posibilitatea de a inaugura în calitate de preşedinte Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci şi Campionatul Mondial de Fotbal din 2018.

Însă, pentru un loc substanţial în anale toate acestea sunt prea puţine. Chiar şi războiul cu Georgia, primul război neoimperial al Rusiei de după destrămarea URSS, a fost câştigat de preşedintele Dmitri Medvedev.

Deocamdată, ca şi calibru Putin se poate compara, într-adevăr, doar cu Brejnev: menţine cât de cât stabil ţara într-o stare de „comă medicamentoasă” politică, economică şi culturală.

Ca o comparaţie, Elţin a creat o nouă Rusie, Gorbaciov a oferit ţării libertăţi politice fundamentale şi a distrus imperiul sovietic, iar Stalin a ţinut zeci de ani acelaşi imperiu în sânge şi teroare, fără a mai vorbi despre „victoria asupra fascismului”, pe care poporul sovietic a obţinut-o în pofida lui Stalin, însă în timpul domniei lui.

Chiar şi Hruşciov a rămas în istorie prin faptul că a deconspirat cultul personalităţii lui Stalin, aminteşte Gazeta.

De vreo doi ani de zile, Putin încearcă să lipească „cioburile” spaţiului postsovietic, cele care mai vor să aibă de-a face cu Rusia. Proiectul privind înfiinţarea Uniunii Eurasiatice a luat startul în vara lui 2009, când Putin a anunţat că, din 2010, Uniunea Vamală, formată din Rusia, Belarus şi Kazahstan, care exista pe hârtie încă de la sfârşitul anilor 1990, va începe să funcţioneze la turaţie maximă şi că tocmai aceasta va purta negocieri colective privind aderarea membrilor săi la Organizaţia Mondială a Comerţului /OMC/.

Apoi, a fost fixată data pentru inaugurarea Spaţiului Economic Comun /SEC/: 2012. Acum, într-un articol „anteprezidenţiaľ a lui Putin a apărut ideea înfiinţării Uniunii Eurasiatice, pe care timp de peste un deceniu o promovează preşedintele inamovibil al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev.

Potrivit Gazeta, Putin vrea să creeze o „variantă redusă” a imperiului sovietic. Însă, problema este că Rusia nu are niciun fel de posibilităţi ca să determine chiar şi cele mai slabe ţări sau qvasi-ţări de tipul Osetia de Sud să renunţe în totalitate la suveranitatea lor.

Toţi vor să trăiască din bani ruseşti, însă nimeni nu este gata să cedeze Rusiei controlul deplin asupra activelor locale sau măcar asupra propriilor bani donaţi. Inclusiv din cauza politicii lui Putin privind exploatarea iraţională a resurselor energetice, Rusia s-a pomenit într-o situaţie paradoxală: aceasta este o ţară cu o economie colonială şi înapoiată, dar cu apucături de metropolă, subliniază cotidianul.

Astfel că, în cel mai bun caz, Putin va fi nevoit să joace „hore geopolitice” cu state postovietice sărace, fără a avea şansa să le transforme măcar în sateliţi sau aliaţi fideli. Rusia nu are premise economice, politice şi sociale pentru a deveni un nou imperiu, este de părere Gazeta.

Putin ar putea crea aparenţa unei Uniuni Eurasiatice, un fel de Comunitate a Statelor Independente /CSI/ mai mică, însă Rusia nu este în stare să lase fără statalitate chiar şi cele mai slabe ţări din spaţiul postsovietic şi nu poate administra în totalitate aceste teritorii. Putin nu va reuşi să creeze niciun imperiu din eprubetă, conchide Gazeta.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.