A dispărut o specie de rinoceri din Vietnam

Ultimul exemplar de rinocer de Java din Vietnam a fost găsit mort într-un parc din sudul ţării. De acum, rinocerul de Java este o specie dispărută din Vietnam, au anunţat marţi organizaţii de apărare a naturii, după ce ultimul reprezentant al speciei a fost găsit mort, cu cornul tăiat, relatează 20minutes.ch.

Toate eşantioanele de excremente recoltate din parcul naţional Cat Tien în 2009 şi 2010, singurul habitat cunoscut al rinocerului de Java, au fost identificate ca aparţinând animalului mort. Prin urmare, acest tip de rinocer a dispărut din Vietnam, potrivit Fondului mondial pentru natură (WWF) şi Fundaţiei internaţionale pentru rinoceri. „Vietnamul a pierdut o parte din patrimoniul lui natural”, spune Tran Thi Minh Hien, responsabil WWF pentru Vietnam.

Rinocerii de Java sunt o specie aflată în mare pericol de dispariţie, într-un parc naţional din Indonezia fiind recenzate doar 50 de exemplare. WWF apreciază că rinocerul găsit cu un glonţ în picior şi cornul tăiat, în parcul situat la 160 km de Ho şi Min, a murit din cauza braconajului.

„Protecţia insuficientă asigurată de parc este în cele din urmă cauza dispariţiei speciei”, a arătat WWF, care adaugă că cererea de corn de rinocer pentru medicina tradiţională creşte în fiecare an. „Protejarea şi creşterea populaţiei de rinoceri din Indonezia sunt o prioritate”, a precizat organizaţia.

Dispariţia acestei specii din Vietnam – în 1988 a fost descoperită în parcul menţionat o populaţie restrânsă – ar putea anunţa şi altele. Dacă nu se face nimic pentru protejarea habitatelor şi nu se intensifică combaterea vânătorii ilegale, „situaţia va duce fără îndoială la dispariţia altor specii din Vietnam”, a avertizat Nick Cox, responsabil WWF pentru regiunea Mekong. Organizaţia a enumerat tigrul, elefantul asiatic şi crocodilul de Siam printre speciile ameninţate în mod deosebit.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.