Andreea Paul Vass: Foarte probabil, bugetul anului viitor va fi construit fără indexarea pensiilor

Bugetul anului viitor nu are în vedere o indexare a pensiilor, cel puţin în acest moment, dar este sigur că va creşte contribuţia pentru Pilonul 2 de pensii la 3,5%, a declarat, marţi, Andreea Paul Vass – consilier de stat, la un forum pe tema pensiilor private.

‘Foarte probabil, în anul 2012 bugetul va fi construit fără indexarea pensiilor, dar vom continua efortul de creştere a contribuţiei pentru Pilonul 2 pe pensii, la 3,5%’, a afirmat Andreea Paul Vass.

Acesta a arătat că, după ce în 2009 contribuţia la Pilonul 2 a fost îngheţată la 2%, în 2010 a revenit la 3,5% şi apoi la 3% – în 2011.

‘În 2012 mai facem încă un pas către un sistem modern de pensii private prin creşterea contribuţiei la 3,5%’, a spus Andreea Paul Vass.

Referindu-se la structura populaţiei României, Andreea Paul Vass a spus că, în comparaţie cu media europeană, este mai degrabă tânără, dar viteza cu care va îmbătrâni până în anul 2060 depăşeşte media europeană.

Vârsta mediană care împarte populaţia ţării în două grupe egale este de 38,3 ani în România, mai mică faţă de Germania, Italia sau Finlanda. Cu toate acestea, în perspectiva anilor 2060 vârsta mediană de la noi va ajunge la 52 de ani (la fel în Letonia şi Polonia), în timp ce ţările îmbătrânite vor avea o creştere mai lentă: Germania, de la 44 de ani (în 2010) la 49 de ani (în 2030), Italia – la 43 de ani la 48 de ani şi Finlanda – de la 42 la 48 de ani.

‘Până în anul 2030, în populaţia României, una din cinci persoane va fi peste 65 de ani, iar până în 2060 una din trei va avea vârsta mai mare de 65 de ani. Presiunea care se prefigurează pe sistemul public de pensii este uriaşă’, a subliniat Andreea Paul Vass.

În România cheltuielile publice cu pensiile au crescut de la 4,4 miliarde lei în 2008 la 52,4 miliarde lei, anul acesta. Ca pondere în PIB, acest efort bugetar a crescut de la 7,9% în 2008, la 9,6% în 2011.
‘Anul de vârf ca presiune bugetară a fost 2010, cu 9,9% cheltuieli publice cu pensii’, a menţionat consilierul guvernamental.

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a organizat, marţi, Forumul European de Pensii Private 2011, la care au participat şi reprezentanţi ai Federaţiei Europene a Fondurilor de Pensii (EFRP).

Temele abordate în cadrul evenimentului au vizat reformele sistemelor de pensii ale statelor europene din ultimii ani şi tendinţele europene în dezvoltarea sistemelor de pensii private. De asemenea, a fost abordată şi problema îmbătrânirii Europei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.