Băsescu spune că l-a mandatat pe Ialomiţianu să insiste la ECOFIN pentru menţinerea expunerii băncilor în România

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, luni, că l-a mandatat pe ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, ca la Consiliul ECOFIN de miercuri dimineaţă să insiste pentru introducerea unui paragraf care să vizeze şi crearea condiţiilor de menţinere a expunerii băncilor în România, în procesul de recapitalizare.

„Eu am ridicat această problemă (pe tema recapitalizării băncilor europene – n.r.) şi ieri în Consiliu şi alaltăieri seară, la discuţia cu PPE, care nu este de neglijat, pentru că acolo sunt cea mai mare parte a membrilor Consiliului European.

Nu am pus sub semnul întrebării cifra acreditată de astăzi şi anume aceea de a se pune la dispoziţia băncilor 100 de miliarde de euro pentru recapitalizare sau pentru capitalizare. Eu am pus în discuţie altceva: dacă sumele cu care sunt capitalizate băncile care au nevoie de capitalizare acoperă şi nevoia acestora sau acoperă şi nevoia noastră ca filialele lor din România să-şi menţină nivelul de expunere de anul acesta şi anul viitor.

L-am mandat pe ministrul de Finanţe ca, dincolo de susţinerea mea din Consiliu, de ieri, la Consiliul ECOFIN de miercuri dimineaţă, ceea ce înseamnă întâlnirea miniştrilor de finanţe, să insiste pentru introducerea unui paragraf care să vizeze şi crearea condiţiilor de menţinere a expunerii băncilor care activează în România”, a afirmat şeful statului, luni, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

Traian Băsescu a precizat că ar fi mai uşor dacă problema recapitalizării băncilor europene s-ar discuta în ECOFIN, pentru ca mai apoi să se vină cu un document la Consiliul celor 27, de miercuri după-amiază.

„Dacă în ECOFIN nu se reuşeşte introducerea unei astfel de atenţionări, va trebui să încerc s-o rezolv în Consiliu. Dar sediul problemei este acolo unde toţi oamenii înţeleg despre ce se vorbeşte, la întâlnirea miniştrilor de finanţe. Aici, nu pot să nu fac menţiunea de unde alerta noastră.

Evaluarea europeană este că băncile europene ar avea nevoie de o capitalizare de circa 100 de miliarde, 109 miliarde, mai exact, iar evaluarea FMI este că ar avea nevoie de 200 de miliarde. Şi, atunci, în analiza mea a intrat şi faptul că s-ar putea ca evaluarea europeană să nu ţină cont de nevoia de menţinere a expunerii pe statele non-euro. Şi, de aici, poziţiile noastre”, a explicat Băsescu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.