Bulgarii nu şi-au ales preşedinte din primul tur, marcat de un haos fără precedent

0

Un haos fără precedent a marcat ziua primului tur al alegerilor prezidenţiale şi locale care a avut loc duminică în Bulgaria, titrează luni (24 octombrie 2011) cotidianul Sega.

Cozi lungi s-au format în faţa secţiilor de vot din toată ţara. Mulţi dintre alegători au renunţat să-şi exprime dreptul la vot, după ce au văzut că trebuie să aştepte peste o oră înainte să intre în secţie. Câteva partide de opoziţie au anunţat deja că se gândesc să ceară anularea alegerilor şi repetarea lor.

Noul preşedinte al Bulgariei va fi ales în cadrul unui al doilea tur al alegerilor care va avea loc la data de 30 octombrie. Tandemul Rosen Plevneliev-Margarita Popova, candidaţi la funcţiile de preşedinte şi respectiv vicepreşedinte desemnaţi de partidul GERB (centru-dreapta), are un avans de circa 10% din voturi faţă de candidaţii Partidului Socialist, Ivailo Kalfin şi Stefan Danailov.

Potrivit rezultatelor parţiale, Plevneliev şi Popova au puţin sub 40% din sufragii, în timp ce concurenţii ei – puţin sub 30%.

Candidaţii partidului GERB, al premierului Boiko Borisov, au câştigat şi cele mai multe voturi în alegerile locale. Actualul primar al capitalei Sofia, Iordanka Fandâkova (GERB), şi-a asigurat un nou mandat, obţinând aproximativ 52% din sufragii în primul tur.

GERB va avea şi cea mai mare prezenţă în consiliile locale din ţară, pe locul doi şi trei la acest capitol se situează Partidul Socialist Bulgar şi Mişcarea pentru drepturi şi libertăţi a minorităţii turce.

Cotidianul Dnevnik comentează că primul tur al alegerilor a fost marcat nu atât de fraude, cât de probleme cu caracter administrativ. Comisia Electorală Centrală a fost nevoită să prelungească cu o oră ziua de vot, care în mod normal ar fi trebuit să se încheie la orele 19.00, din cauza cozilor mari din faţa secţiilor din toată ţara.

În câteva localităţi votarea a fost suspendată din cauza unor greşeli în buletinele de vot pentru primari şi consilieri locali. Votarea a fost reluată după tipărirea unor noi buletine.

Au apărut şi multe informaţii că buletinele în multe părţi sunt transparente, ceea ce compromite secretul votului. Mulţi cetăţeni şi-au exprimat nemulţumirea că trebuie să stea la coadă pentru a vota. Nu au fost puţini nici cei care nu au putut vota pentru că numele lor nu s-a aflat pe listele alegătorilor.

Haosul a continuat şi în noaptea de după alegeri, precum şi în dimineaţa de luni, informează Dnevnik în ediţia sa electronică. Mulţi dintre membrii comisiilor electorale ale secţiilor de vot au fost nevoiţi să aştepte întreaga noapte ca să predea buletinele şi procesele verbale la comisiile municipale.

Haosul a fost deosebit de mare la Sofia unde patru persoane au leşinat în timpul nopţii, iar alţi s-au enervat de organizarea proastă şi s-au dus acasă la culcare cu tot cu sacii cu buletine şi procesele verbale, afirmând că se vor întoarce a două zi când nu va mai fi coadă.

Presa bulgară mai scrie că reprezentanţii tuturor partidelor de opoziţie au fost unanimi că acestea sunt cele mai prost organizate alegeri din ultimii 20 de ani.

Reprezentanţii partidului GERB şi ai Comisiei Electorale Centrale au recunoscut că au fost probleme, adăugând însă că acest lucru este normal în condiţiile în care pentru prima dată după 1990 două scrutine, cel prezidenţial şi cel local, au avut loc în aceeaşi zi.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.