Europa consolidează în prezent o catastrofă

Este timpul să ne pregătim pentru inimaginabil: în prezent există o probabilitate semnificativă ca euro să nu supravieţuiască în forma sa actuală.

Acest lucru nu s-ar întâmpla deoarece liderii europeni nu vor ajunge miercuri la un acord, ci tocmai ca urmare a consecinţelor unui astfel de acord, care ar prevede un Fond European de Stabilitate Financiară /FESF/ consolidat, însoţit probabil de noi instrumente din partea Fondului Monetar Internaţional, scrie Wolfgang Munchau în ediţia de duminică (23 octombrie 2011) a Financial Times.

Ideea unui FESF consolidat este atractivă pentru politicieni din acelaşi motiv pentru care creditele ipotecare subprime au apărut la un moment dat atractive pentru debitori.

Deşi consolidarea poate avea diferite funcţii economice, în aceste cazuri, însă, ea maschează pur şi simplu o lipsă de bani. Ideea este de a transforma FESF într-un asigurator specializat pentru obligaţiunile suverane, însă merită amintit că rolul acestor asiguratori în timpul bulei a fost cel de a asigura produse toxice de creditare, sfârşind prin a amplifica criza.

De asemenea, consolidarea ar creşte masiv probabilitatea unei pierderi pentru statele membre ale UE cu rating triplu A, care furnizează în cele din urmă asigurarea. În cazul în care unul dintre beneficiarii garanţiei ar impune o reducere relativ mică – să spunem de 20% – FEFS şi garanţii săi ar suporta întreaga lovitură, în timp ce, conform prevederilor regimului actual, ei şi-a pierde doar partea corespunzătoare reducerii lor.

Motivul simplu pentru care nu poate exista o rezolvare tehnică rapidă, este că, în esenţă, criza este una politică.

Ţările cu rating triplu A nu au lăsat nici o îndoială că sunt dispuse să sprijine sistemul, dar numai până la un anumit punct, iar în prezent ne aflăm cu mult dincolo de acest punct.

În cazul în care Germania continuă să respingă o creştere a pasivelor proprii şi a monetizării datoriei prin intermediul Băncii Centrale Europene şi a eurobondurilor, criza se va termina în mod logic printr-o destrămare.

Nu există nicio modalitate prin care statele membre ale UE de la periferia zonei euro să îşi poată gestiona în mod durabil datoriile private şi publice, ajustându-şi în acelaşi timp economiile.

Fiecare dintre punctele dincolo de care Germania nu mai vrea să negocieze are o anumită justificare în sine, însă luate împreună ele sunt toxice pentru zona euro. Politica nu devine mai uşoară.

Comportamentul Bundestagului subliniază natura politică a crizei. Decizia de luna trecută a Curţii Constituţionale din Germania a întărit rolul Parlamentului, reducând în acelaşi timp autonomia cancelarului, care trebuie să solicite acum, aprobarea prealabilă a Comisiei de buget a Bundestagului înainte de a negocia la Bruxelles.

Această schimbare de putere nu va preveni însă obţinerea unui acord, cum ar fi cel în curs de negociere, dar va face mai dificilă coordonarea politicii în Consiliul European.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.