EUR
4,76 RON
(+0.1%)
USD
4,20 RON
(+0.11%)
GBP
5,55 RON
(+0.19%)
CHF
4,23 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(-0.16%)
CAD
3,13 RON
(-0.01%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,07 RON
(-0.65%)
ZAR
0,29 RON
(-0.98%)
BRL
1,09 RON
(-1.08%)
CNY
0,63 RON
(+0.01%)
INR
0,06 RON
(-0.28%)

Fostul rege Mihai pledează pentru ca România să-şi regăsească ”demnitatea şi respectul”

0
Fostul rege Mihai I al României, ultimul supravieţuitor dintre şefii de stat din timpul celui de-al doilea război mondial, a făcut apel marţi la clasa politică să acţioneze pentru ca ţara să-şi regăsească ”demnitatea şi respectul” pe scena internaţională, apel lansat într-un discurs rostit în faţa Parlamentului, relatează AFP.

”Uniţi între noi şi cu vecinii şi fraţii noştri, să continuăm efortul de a redeveni demni şi respectaţi”, a declarat Mihai I în faţa celor două camere reunite ale Parlamentului, într-un discurs rostit cu ocazia împlinirii a 90 de ani de viaţă.

”Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate şi democraţie, sunt identitatea şi demnitatea. Elita românească are aici o mare răspundere”, a subliniat ex-regele.

Fostul suveran, care a fost nevoit să abdice în decembrie 1947 şi căruia i s-a interzis să se reîntoarcă în ţara sa natală până în 1992, a lăudat progresele realizate de România de la căderea regimului comunist în 1989, citând îndeosebi democraţia, libertăţile şi un început de prosperitate.

El i-a criticat însă pe liderii de astăzi, tentaţia de a dispreţui etica, de a personaliza puterea şi de a ignora rolul primordial al instituţiilor statului.
”A sosit momentul, după douăzeci de ani, să avem un comportament public rupt complet şi definitiv de năravurile trecutului. Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agăţarea de putere şi bunul plac nu au ce căuta în instituţiile româneşti ale anului 2011. Ele aduc prea mult aminte de anii dinainte de 1989”, a spus el.

Aleşii prezenţi în uriaşa sală a Palatului Parlamentului, datând din anii ’80, au aplaudat discursul fostului rege, salutat cu ovaţii de la început. Guvernul n-a fost în schimb reprezentat decât de ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu.

Preşedintele Traian Băsescu, care nu-şi ascunde ostilitatea faţă de fostul rege, şi premierul Emil Boc au preferat să asiste la ceremoniile consacrate Zilei Armatei, marcată pe 25 octombrie.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.