EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

ÎCCJ a decis restituirea la Parchet a dosarului privind evacuarea sediului PRM

0
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis, luni, restituirea spre refacere a dosarului în care preşedintele Partidului România Mare (PRM), Corneliu Vadim Tudor, a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de nerespectare a unei hotărâri judecătoreşti, ultraj, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii şi ordinii publice, în legătură cu scandalul provocat, pe 4 ianuarie, la evacuarea sediului PRM.

Decizia poate fi atacată cu recurs de procurori la Completul de 5 judecători al ÎCCJ.

Instanţa supremă a admis, prin decizia de luni, o excepţie din cele cinci privind nelegalitatea actului de sesizare a instanţei, formulate de avocatul lui Vadim la termenul din 29 septembrie.

Avocatul preşedintelui PRM, Mariana Ştefan, a cerut atunci restituirea dosarului la Parchet în vederea refacerii rechizitoriului şi a invocat cinci excepţii pentru care acest lucru ar trebui decis de magistraţii ÎCCJ. Aceştia au acordat termen pentru 24 octombrie în vederea pronunţării pe aceste excepţii.

Printre neregularităţile actului de sesizare, Mariana Ştefan a amintit faptul că rechizitoriul cuprinde menţionarea ca parte civilă a executorului judecătoresc Paula Daniela Şomâldoc, deşi aceasta nu s-a constituit parte civilă, dând declaraţie în acest sens.

De asemenea, apărătorul lui Vadim Tudor mai spune că rechizitoriul a fost întocmit de procurorul Daniela Anton, deşi urmărirea penală s-a efectuat de către procurorul şef Marius Iacob, iar în acest caz verificarea rechizitoriului trebuia făcută de procurorul general al PÎCCJ, Laura Codruţa Kovesi.

Corneliu Vadim Tudor a fost trimis în judecată de procurori după ce un executor judecătoresc a sosit, pe 4 ianuarie, la sediul PRM din str. Emile Zola din Capitală, însoţit de poliţişti, pentru a evacua sediul partidului în urma unei noi somaţii emise pe baza unei hotărâri a Judecătoriei Sectorului 1.

Încercarea de evacuare s-a soldat cu un scandal, preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, împreună cu mai mulţi membri ai formaţiunii, opunându-se acţiunii executorului judecătoresc.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, Corneliu Vadim Tudor s-a împotrivit executării prin ameninţare şi exercitarea actelor de violenţă fizică împotriva executorului judecătoresc Paula Daniela Şomâldoc şi smulgerea din mâna acesteia a documentelor legale de executare, pe care le-a aruncat.

De asemenea, europarlamentarul a agresat fizic şi a smuls cascheta unui agent de poliţie care făcea parte din efectivele de poliţişti care au acordat sprijin legal executorului judecătoresc pentru executarea titlului executoriu.

În plus, preşedintele PRM l-a agresat fizic şi l-a bruscat pe un comisar de poliţie, care se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

„Pe durata actului de executare, inculpatul Corneliu Vadim Tudor a proferat cuvinte şi expresii, a comis acte, gesturi şi manifestări care au adus atingere bunelor moravuri, fiind de natură să creeze indignare şi dezaprobare. Comportamentul său a ajuns la cunoştinţa opiniei publice prin intermediul numeroaselor materiale de presă şi a produs scandal public”, mai susţin procurorii.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.