Indieni tzotzil din sudul Mexicului, convertiţi la islam

Sute de indieni mexicani au fost convertiţi la islam în anii ’90 de către un grup de spanioli musulmani veniţi să se instaleze în sudul Mexicului, relatează marţi AFP.

”Când eram creştin mă numeam Manuel Gomez. Acum mă cheamă Mohamed Chechev”, declara un indian mexican în vârstă de 65 de ani, născut catolic, devenit evanghelist în adolescenţă şi convertit în 1995 la islam de către spanioli, veniţi să se instaleze în statul Chiapas, în sudul Mexicului.

”Sunt musulman şi cunosc adevărul. Mă rog de cinci ori pe zi. Ţin ramadanul şi am fost la Mecca”, a adăugat indianul tzotzil, într-o spaniolă rudimentară. El trăieşte împreună cu cele 19 rude ale sale într-o locuinţă modestă la periferia oraşului San Cristobal de las Casas, cu 160.000 de locuitori.

Intrarea în locuinţă este un mic butic, în care Mohamed vinde legume, pe care tot el le cultivă. Cartierul Noua Speranţă este unul cu o populaţie majoritar protestantă. Cei 300 de indigeni convertiţi la islam trăiesc acolo în bună înţelegere cu populaţia.

În curtea interioară a casei, soţia sa Noora /Juana/ şi fiica sa Sharifa /Pascuala/ fac curăţenie şi spală. Ele poartă rochii lungi şi au capul acoperit cu un văl.

La câţiva metri mai încolo, într-un vast imobil cu trei etaje, se află madrassa, o şcoală islamică ce include ateliere şi un loc de rugăciune.

Ea este condusă de o ramură sufistă a islamului apărută în Spania, ostilă terorismului, dar sceptică în ce priveşte sistemul democratic şi care încearcă să creeze comunităţi ce trăiesc în autosuficienţă în lume.

Un grup de spanioli musulmani, condus de Aureliano Perez, mai cunoscut sub numele de emirul Nafia, a sosit în Chiapas în 1993 şi a introdus islamul în rândul populaţiei indiene, a declarat pentru AFP antropologul Gaspar Morquecho.

Noora este fiica unui lider indigen protestant, expulzat în 1961 împreună cu alte zeci de familii din San Juan Chamula, un orăşel situat la circa 10 km de San Cristobal, unde domina atunci un catolicism pur şi dur, dar şi hegemonic al Partidului Revoluţionar Instituţional /PRI/.

”La Chamula era un delict să nu fi catolic sau să nu faci parte din PRI. Exista o nemulţumire în acea epocă deoarece protestanţii încetaseră să consume alcool, care era principalul comerţ al şefilor locali”, comentează Susana Hernandez, o locuitoare din cartier.

Limba maternă a lui Mohamed este dialectul tzotzil. El nu ştie să scrie şi să citească în limba spaniolă, dar în câteva luni a învăţat să se roage în arabă.

”Profetul nostru Mahomed nu ştia să scrie şi să citească. Eu, care nu ştiu să citesc, pot să recit din Coranul sfânt. Este un miracol să poţi intra în islam. Allah este milostiv, ne învaţă tot şi ne dă tot ce vine de la el”, a adăugat indianul.

El cunoaşte cuvintele Profetului /hadith/ şi dă asigurări că respectă cele cinci principii ale islamului: credinţa, rugăciunea zilnică, postul ramadan, milostenia şi pelerinajul la Mecca.

Împreună cu unele dintre rudele sale, inclusiv soţia sa, el a fost în Arabia Saudită.

”Aureliano mi-a spus că dacă-l acceptăm pe Allah, trebuie să mergem în casa lui Allah. A fost ca un vis, toţi îmbrăcaţi în alb. Erau oameni cu culoarea pielii neagră, albă brună, dar era puţin important, eram egali”, a povestit el.

La auzul numelui de Mecca, faţa Noorei s-a luminat. ”Când am fost acolo, m-am simţit mândră de islam, că sunt musulmană. I-am cerut lui Allah o moschee. ‘Inch Allah /Dacă Domnul va vrea/, ea va sosi”, a spus femeia, în speranţa că fiul său Ibrahim /Anastacio/, care locuieşte în prezent în Spania, să devină imam.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.