McGuinness nu poate scăpa de moştenirea IRA

Cât de mare este pragul electoral al Sinn Fein în Republica Irlanda?

Este întrebarea pe care şi-o pun simpatizanţii partidului, asociat istoric IRA, care vor să ştie ce şanse are candidatul lor, Martin McGuinness, să fie ales preşedinte la 27 octombrie.

Partidul condus de Gerry Adams a surprins prin anunţul că McGuinness, vicepremierul executivului Irlandei de Nord, renunţă temporar la post pentru a aspira la preşedinţia Irlandei.

El are ca atu leadershipul în procesul de pace şi colaborarea cu unionişti, precum Ian Paisley sau Peter Robinson, notează luni (24 octombrie 2011) ziarul Las Provincias.

Rolul de preşedinte al Republicii Irlanda /Eire/ este mai mult simbolic decât executiv, deşi cele două femei care au ocupat succesiv reşedinţa Phoenix Park, Mary Robinson şi Mary McAleese, au conferit acestui rol o dimensiune onorabilă. Ca apărătoare a modernităţii laice şi umanitară, prima şi ca punte între două comunităţi, a doua, ambele provenite din nord.

Noul preşedinte va ocupa fotoliul cu prilejul comemorării a o sută de ani de la Revolta irlandeza de Paşti, din 1916. Revolta împotriva guvernului britanic, care a fost sâmburele independenţei irlandeze, a divizării insulei şi a protagonismului IRA, a cărei scindare a dat naştere partidelor ce au guvernat de atunci la Dublin.

McGuinness este un personaj mai cunoscut şi mai cald decât Gerry Adams, al cărui leadership a fost afectat de eşecul electoral din Parlamentul de la Dublin, în 2007, când Sinn Fein a pierdut un deputat, lipsindu-i de argument central pe liderii republicani, pentru a-şi duce membrii şi partizanii IRA pe calea procesului de pace şi abandonării armelor.

Eşecul din 2007 a umbrit marele proiect al Sinn Fein, dar la alegerile parlamentare din acel an, Adams şi-a prezentat candidatura, şi-a câştigat mandatul, iar votul a crescut considerabil: de la 4 la 11 deputaţi, cu 9,9% din sufragii. Calea spre uniune era reluată în plin dezastru economic.

Anul acesta însă Adams a decis să nu se prezinte la alegerile prezidenţiale. S-ar putea din cauză că indicii săi de popularitate sunt scăzuţi, sau poate pentru că în plină campanie din octombrie fratele său a fost extrădat la Belfast pentru a fi judecat pentru presupuse abuzuri sexuale, cu privire la care preşedintele Sinn Fein a avut cunoştinţă şi faţă de care şi-a asumat criticile.

McGuinness este prin urmare candidatul Sinn Fein, un cunoscut luptător naţionalist din Irlanda de Nord, care a contribuit la relativa pacificare a Ulsterului.

Dar pelerinajul său electoral în sudul insulei – pentru a ajunge la preşedinţia unei republici care a menţinut în constituţia sa timp de 70 de ani aceeaşi aspiraţie de uniune teritorială ce ar fi justificat terorismul IRA – este anevoios.

Victimele din sudul Irlandei au asistat la procesul de pace din Ulster de la distanţă. Sondajele îi acordă lui McGuinness o popularitate de circa 13%.

Iar alegerile, care vor fi câştigate probabil de un poet septuagenar şi laburist, Michael Higgins, ridică o nouă întrebare: cât de mult apasă moştenirea teroristă a IRA asupra Sinn Fein, pentru a-şi putea vedea împlinit visul de uniune a Irlandei?

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.