EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Metoda mumificării egiptene

1

– Dacă aveţi stomcaul sensibil, vă rugăm să vă uitaţi în altă parte acum. O echipă de cercetători britanici, urmărită îndeaproape de o echipă de filmare, au testat teoriile lor despre mumificarea antică egipteană prin realizarea unei mumii umane proprii, scrie New Scientist.

Voluntarul a fost Alan Billis, un taximetrist din Torquay, Marea Britanie, care şi-a donat corpul pentru acest proiect după ce a fost diagnosticat cu cancer pulmonar în faza terminală. Acesta a murit în ianuarie anul acesta.

Stephen Buckley, un chimist de la Universitatea York, din Anglia, a studiat practicile mumificării antice egipteane în ultimele două decenii. Lucrând cu arheologul Jo Fletcher, tot de la Universitatea York, acesta a analizat mostrele de ţesut de la mumii folosind tehnici precum cromatografia în fază gazoasă (GM) şi spectrometria de masă (SM) pentru a identifica materialele folosite, inclusiv sarea, ceară de albine, uleiuri şi răşini.

Cei doi cercetători au experimentat mumificarea cu sute de picioare de porci (aparent un înlocuitor apropiat al ţesutului uman) într-un şopron echipat cu un încălzitor şi dezumificator pentru a recrea condiţiile climatice calde şi uscate ale Egiptului.

Modul în care egiptenii antici conservau trupuri atât de bine a fost întodeauna un mister. Aceştia nu au lăsat scris exact cum făceau acest lucru, însă istoricul grec Herodot a descris procesul în 450 î.Hr. Acesta a spus că ingredientul de bază era natronul, o formă de sare naturală găsită în Egipt.

Istoricii au presupus că sarea uscată era folosită pentru a extrage apa afară din corp, însă Buckley şi Fletcher au o altă teorie, şi anume aceea că trupul era aşezat într-o cadă cu soluţie de natron lichid înainte de a fi uscat după aceea.

Aceştia au testat ideea lor pe Billis, într-un proces de mumificare ce a durat trei luni.

Experţii în descompunere umană sunt impresionaţi de cât de bine s-a conservat corpul, iar soţia lui Billis fiind de asemenea încântată de rezultat. „Sunt singura femeie din ţară care are o mumie ca şi soţ”, a adăugat ea.

Însă va resista el atât de bine precum faraoni ca Tutankamon? Ei bine, nu trebuie decât să aşteptăm 3300 de ani pentru a afla răspunsul la întrebare.

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. NuConteaza spune

    Nu m.a ajutat la nimik,, eu doreamsa aflu cum se mumificau egiptenii in nici un caz acest test..

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.