Băsescu: Miniştrii să dea drumul la investiţii!

1
Preşedintele Traian Băsescu susţine că a stabilit împreună cu Guvernul şi cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, că bugetul de stat pe anul 2012 nu trebuie să afecteze investiţiile, reiterând că i-a avertizat pe miniştri că va trimite înapoi la Parlament un buget „care nu arată unde se duc investiţiile”.„Am mai stabilit, împreună cu guvernul şi cu guvernatorul (Mugur Isărescu – n.r.), şi un lucru care mi se pare important, bugetul nu trebuie să afecteze investiţiile. Deci România trebuie să-şi menţină nivelul de investiţii.

Probabil că suntem al doilea stat ca procent din PIB alocat investiţiilor în UE şi trebuie să ne menţinem acest standard, pentru că acesta este motorul sigur. Investiţia publică, fie că este în drumuri judeţene, în drumuri naţionale, în ce o fi, investiţia publică este cea care ne-a permis să menţinem încă un nivel acceptabil al şomajului”, a spus Băsescu, luni, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

El a precizat că un deficit bugetar pentru anul 2012 mai mic de 3% pe ESA ar trebui „acompaniat” de nereducerea banilor pentru investiţii publice.

„Şi aici, domnii miniştri care încă orbecăie cu aprobarea unor investiţii, fie ele şi străine, trebuie să dea avizul cât mai repede pentru începerea acestor investiţii”, a completat şeful statului.

El a subliniat că avantajul este acela că factorul politic, Guvernul şi BNR sunt conştienţi de riscurile care pot să apară în evoluţiile economice regionale şi europene, însă mai este nevoie doar de „curaj politic” pentru a fi luate măsurile necesare pentru stabilitatea ţării şi pentru a nu mări excesiv nivelul de îndatorare, „care acum este acceptabil”.

„S-a dovedit că, deşi România are un nivel de îndatorare mult sub limita maximă admisă pentru un stat european, conform criteriilor de la Maastricht – deci e 60% nivel de îndatorare, România are 31,8% – , dar chiar cu acest nivel de îndatorare redus, riscurile de finanţare, costurile de finanţare sunt foarte mari”, a arătat preşedintele.

El a punctat că la întrevederea de luni de la Palatul Cotroceni, cu premierul Emil Boc, guvernatorul BNR şi miniştri ai Cabinetului a discutat şi despre nevoia de „transparentizare” a bugetului de stat.

„I-am avertizat, n-o fac prima dată, pe membrii cabinetului că voi trimite înapoi la Parlament un buget care nu arată exact unde se duc banii de investiţii”, a menţionat şeful statului.

loading...
Citește și
1 Comentariu
  1. MARIA spune

    “I-am avertizat, n-o fac prima dată, pe membrii cabinetului că voi trimite înapoi la Parlament un buget care nu arată exact unde se duc banii de investiţii”, a menţionat şeful statului.PAI DACA EL E TATICU GUVERNULUI SI ROMANIEI ACTUALE, CE METODE A FOLOSIT SA CORIJEZE ACESTE „NESABUINTE”=FURT CU PIXUL PE HARTIE DIN PARTEA P.D.L.-ISTILOR IN MAJORITATE. MAI SUNT SI ALTII DE PE LA ALTE PARTIDE, DAR P.D.L.-ISTII II INTREC PE TOTI IN SMENURI SI TOT FELURI DE FURTURI COAFATE.CE A FACUT INDIVIDU’ ASTA LA PRIMARIE, LA MINISTERUL TRANSPORTURILOR, LA SEFIA ROMANIEI, CE A RAMAS VALABIL DUPA CE A ELIMINAT POSTUL???..ANALIZATI SI VETI INTELEGE CE REPREZINTA EL PTR. ROMANIA !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.