Nicolas Sarkozy către David Cameron la summitul UE: „Ne-am săturat să ne spuneţi ce să facem”

0

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy l-a atacat pe premierul britanic David Cameron în timpul summitului european al datoriei, afirmând că „ne-am săturat să vă auzim spunându-ne ce avem de făcut”, a informat presa britanică, citată de AFP.

„Ne-am săturat să vă auzim criticându-ne şi spunându-ne ce avem de făcuť, i-ar fi spus preşedintele francez lui Cameron, potrivit Daily Telegraph şi The Guardian, care citează surse diplomatice.

„Spuneţi că detestaţi euro, nu aţi vrut să intraţi în zona euro, iar acum vreţi să vă amestecaţi în reuniunile noastre”, ar fi adăugat Sarkozy.

La rândul său, The Times a scris despre o altercaţie fără a preciza detaliile.

Nemulţumirea a fost tot mai evidentă duminică în rândul celor zece state din UE care nu sunt membre ale zonei euro care, cu Marea Britanie în frunte, s-au plâns de dorinţa crescândă a ţărilor care se folosesc de moneda comună pentru a lua decizii fără a-i consulta.

„Criza din zona euro afectează toate economiile noastre, şi bineînţeles cea a Marii Britanii”, a declarat Cameron.

„Este în interesul Marii Britanii ca ţările din zone euro să-şi regleze problemele. Dar asta devine periculos – şi am vorbit sincer cu ei – dacă iau decizii vitale pentru alte ţări din piaţa unică, precum decizii legate de serviciile financiare care privesc toată piaţa unică”, a subliniat premierul britanic.

În consecinţă, britanicii, cu sprijin puternic din partea Suediei şi Poloniei, au solicitat şi au obţinut acordul pentru participarea la summitul de miercuri al zonei euro, de la Bruxelles, care va reuni astfel toate ţările din UE.

În plus, el a obţinut adoptarea „unei clauze de siguranţă” care stipulează că zona euro nu are voie să ia nicio decizie asupra unor chestiuni, precum reglementarea serviciilor financiare, care afectează toate cele 27 de state membre ale UE.

„Am obţinut astăzi un angajament care trebuie să protejeze interesele ţărilor care vor să rămână în afara zonei euro, în principal în ceea ce priveşte integritatea pieţei unice pentru toţi cei 27 de membri”, a precizat Cameron.

David Cameron este sub presiunea aripii eurosceptice din cadrul partidului conservator, care ar putea să-i sfideze autoritatea luni, în cadrul unui vot asupra organizării unui referendum referitor la aderarea la UE, notează AFP.

Tot la summitul de duminică, preşedintele Parlamentului European (PE) a avertizat la summit că nemulţumirea publică vizavi de modul în care UE gestionează criza datoriei ar putea pune în pericol planurile de a schimba tratatele europene în sensul unei mai mari uniuni fiscale.

„Sunt preocupat, totuşi, că cetăţenii noştri ar putea să nu fie pregătiţi pentru o altă rundă de referendumuri şi ratificări. Parlamentarii europeni continuă să îmi spună că în zonele în care au fost aleşi mulţi oameni percep acum Europa ca o parte a problemei şi nu ca o parte a soluţiei”, a declarat Jerzy Buzek.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.