EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

O înregistrare secretă arată adevărul despre torturile din Libia

0

Întreaga brutalitate a regimului fostului lider libian Muammar Gaddafi a fost dezvăluită de o înregistrare video care arată sesiunile de torturi la care erau supuşi deţinuţii, relatează Daily Mail în ediţia de luni (24 octombrie 2011).

De asemenea, fostul ministru de externe, Musa Kusa – eliberat de către autorităţile britanice în urmă cu şase luni după ce fugise în Marea Britanie în martie – se confruntă cu noi acuzaţii privind implicarea sa directă în bătăile aplicate deţinuţilor politici.

Înregistrarea – obţinută de către emisiunea BBC, „Panorama” – ar fi fost filmată în faimoasa închisoare Abu Salim din Tripoli. Imaginile prezintă deţinuţi ghemuiţi, legaţi la ochi şi îmbrăcaţi în uniforme albastre, biciuiţi şi loviţi în mod repetat de către anchetatori.

Această înregistrare video vine în contextul în care, luna trecută, rămăşiţele a peste 1.200 de prizonieri au fost găsite într-o groapă comună în afara zidurilor închisorii.

Pe de altă parte, echipa de la Panorama a reuşit să dea de urma lui Kusa într-o staţiune de lux din Qatar în cursul anchetei privind implicarea sa în crime de război, însă fostul oficial a refuzat sa fie intervievat pentru respectiva emisiune.

Kusa a fost şeful serviciului de informaţii al lui Gaddafi începând din 1994 şi agent secret de rang înalt atunci când zborul PanAm 103 a fost aruncat în aer la Lockerbie.

Boeingul 747 călătorea pe ruta Londra-New York, atunci când a explodat deasupra oraşului Dumfriesshire, ucigând 243 de pasageri, 16 membri ai echipajului şi 11 locuitori.

De asemenea, s-a cerut ca Musa Kusa să fie chestionat în legătură cu uciderea polişistei britanice Yvonne Fletcher, împuşcată în timpul unui protest în faţa Ambasadei Libiei din Londra, în 1984.

Kusa a fugit în Marea Britanie în luna martie şi a fost intervievat de către poliţie şi procurorii care investighează atacul de la Lockerbie. În câteva săptămâni, i s-a permis să părăsească Marea Britanie în urma unei decizii a UE de a ridica sancţiunile împotriva sa – ceea ce înseamnă că în prezent fostul oficial libian nu mai se confruntă cu restricţii de călătorie sau cu îngheţarea activelor.

Ministerul britanic de Externe /Foreign Office/ a declarat că Musa Kusa este o „persoană particulară”, care a fost intervievată în mod voluntar.

Marea Britanie este în prezent supusă unor noi presiuni de a-l chestiona pe Kusa în ceea ce priveşte acuzaţiile ce i se aduc.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.